Bestrijd het ene milieuprobleem door een ander op te lossen. Dit is het recept dat in Spanje zal worden toegepast om een probleem aan te pakken dat zich ieder jaar herhaalt. En, dat door de droogte zal blijven toenemen.Een stappenplan met de bedreigde diersoort moet hulp bieden.
Het stappenplan omvat de herintroductie van een met uitsterven bedreigde diersoort in belangrijke Spaanse ecosystemen, met name in Ciudad Real, Palencia en Jaén. Een dier dat op het punt stond te verdwijnen en dat al maar liefst 10.000 jaar samen met mensen op aarde leeft. Het gaat om de Europese bizon (Bison bonasus). En het is onderdeel van een herintroductieprogramma om dit edele dier terug te brengen naar de weilanden van in de bovengenoemde provincies.
Er zijn al weer tientallen Europese bizons op Spaanse boerderijen. Onder andere in Villarrubia de los Ojos (Ciudad Real), San Cebrián de Mudá (Palencia) en de Sierra de Andújar (Jaén). Het project heeft, naast de terugkeer van de bizon, een andere doelstelling. Het omvat ook de strijd tegen bosbranden. Dit komt omdat bizons bijdragen aan het opruimen van vegetatie die de vlammen doen oplaaien bij branden.
Bizon van waarde bij hoog risico op bosbranden
Fernando Morán, directeur in Spanje van het Europees Centrum voor het behoud van de bedreigde diersoort, omschreef de bizon in verklaringen als een “wandelende macroverzorger. Hij kan doen wat acht of negen geiten kunnen doen”. Daarbij gaf hij aan dat “het in Spanje, met een hoog risico op bosbranden en met de geleidelijke stopzetting van extensieve veeteelt, een zeer interessante diersoort is”.
Hout en struiken omgezet in meststof
De expert wijst er ook op dat de Europese bizon “hout en struikgewas eet en dit omzet in meststof. Die blaast het land nieuw leven in. Hout, bladeren, takken en eikels vormen 30% van hun dieet. Gras de overige 70%”. Binnen het project zoekt men meer boerderijen “die aan een aantal eisen voldoen. Zoals dat het dier op een natuurlijke manier moet kunnen leven en zijn biologische processen moet kunnen ontwikkelen. En dan zonder het gevoel te hebben dat het zich in een afgesloten ruimte bevindt”.