Een recent onderzoek van het universitair medisch centrum in L’Hospitalet de Llobregat, Hospital de Bellvitge, heeft een alarmerende toename gemeld van ernstige gevallen van infecties door de bacterie Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis (SDSE) in Spanje.
Voor de studie zijn ruim 100 gevallen geanalyseerd, die tussen 2012 en 2022 zijn geregistreerd. Het onderzoek spreekt van een groeiend volksgezondheidsprobleem. Meer aandacht voor preventie, onderzoek en effectieve behandelingen is essentieel om de impact van deze bacterie te beperken.
Deze streptokok, normaal onschuldig en aanwezig in de menselijke darmflora, kan levensbedreigende infecties veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen en mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, kanker of mensen met open wonden.
Resistentie tegen antibiotica
Het onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Infectious Diseases, toont aan dat sommige stammen van deze bacterie resistentie ontwikkelen tegen antibiotica, wat behandeling moeilijker maakt. Macroliden, dat zijn antibiotica die vaak worden ingezet, zijn minder effectief, volgens de studie. Alternatieven zoals linezolid en delafloxacine laten betere resultaten zien, wat nieuwe behandelingsopties biedt in complexe gevallen.
Ouderen en kwetsbare groepen lopen het meeste risici
Vooral ouderen boven de 70 jaar en mensen met chronische ziektes lopen risico op ernstige infecties. In dierproeven toonde de stam CC20-stG62647 de grootste ziekteverwekkende eigenschappen.
Het belang van meer onderzoek is groot
De onderzoekers hebben geavanceerde genoomsequencing toegepast om de meest voorkomende bacteriestammen te identificeren, waaronder CC15, CC17 en CC20. Genoomsequencing is een techniek die wordt gebruikt om de volledige DNA-volgorde van een organisme te analyseren.
Ook buiten Spanje stijgt aantal infecties
Volgens de onderzoekers is het probleem niet uniek voor Spanje. Wereldwijd wordt een stijging in SDSE-infecties waargenomen. Dr. Carmen Ardanuy van het Hospital de Bellvitge benadrukt de noodzaak van verder onderzoek naar de evolutie van de streptokok. Dat is hard nodig om zo verspreiding van de resistente stammen van de bacterie te voorkomen. Het identificeren en bestrijden van de meest virulente en resistente stammen is cruciaal. Er is nog een lange weg te gaan om de verspreiding van de bacterie tegen te gaan, aldus de onderzoekers.