Update corruptieschandalen rond de burgemeester van Marbella

door admin
Update corruptieschandalen rond de burgemeester van Marbella

Deze week publiceerde de lokale krant Marbella 24 Horas dat Ángeles Muñoz de contracten met het van witwassen beschuldigde bedrijf Codecosol blijft verbergen. Het gaat om contracten die ze tussen 2011 en 2015 voor meer dan 600.000 euro heeft getekend. Codecosol wordt ervan beschuldigd een dekmantel te zijn voor het witwassen van geld. 

Van een van die contracten is het voorstel door Muñoz’ man, Lars Broberg, gestuurd naar een niet officiële e-mailaccount van de burgemeester. Al drie maanden geleden werd eerste verzoek van de socialistische partij PSOE ingediend om toegang te verkrijgen tot de contracten met Codecosol. Tot op heden zijn die niet verstrekt. De burgemeester blijft verschillende excuses geven om de papieren niet te geven. PSOE-woordvoerder José Bernal zegt hierover: “Er is niets nieuws, ze geven de documentatie niet die direct betrokken is bij een zaak van drugshandel en witwassen van geld. Wat zullen ze te verbergen hebben?”

Die contracten zouden op politiek niveau een van de belangrijkste directe verbindingen zijn tussen het stadhuis van Marbella en het onder vuur liggende Zweedse complot waarbij Muñoz’ echtgenoot en stiefzoon direct bij betrokken zijn.

De digitale krant ElDiario.es publiceerde begin november dat ten minste vijf contracten voor werken ter waarde van meer dan 600.000 euro waren getekend tussen de gemeente en Codecosol. Dat bedrijf wordt geleid door Nils Fischer, vertrouwenspersoon van stiefzoon Joakim Broberg. Beide worden vervolgd in de zaak. Bij een van die contracten trad bovendien Lars Broberg op als tussenpersoon. 

Met name “elDiario.es” bracht een reeks e-mails aan het licht waarin de Zweedse zakenman zijn vrouw het Codecosol-voorstel stuurde.
Bovendien gebeurde het via een schaduw-emailaccount die de burgemeester beheerde – wat ze nooit heeft ontkend – en van waaruit ze de mails later doorstuurde naar de wethouder van Openbare Werken.

Burgemeester klaagt krant aan

Dinsdag maakte ElDiario.es bekend dat de burgemeester van Marbella 50.000 euro van de krant eist wegens ‘smaad’. Ángeles Muñoz is van mening dat de informatie die op deze manier wordt onthuld over de vervolging van haar man en haar stiefzoon of over het grote patrimonium van het PP-beleid “lasterlijk, beledigend en beledigend” is. De betreffende krant onthulde tot nu toe de meeste details over de zaak.

Muñoz, stuurde in november in haar eigen naam en die van het gemeentehuis van Marbella een notarieel verzoek naar elDiario.es waarin zij eiste dat dit medium de e-mails die het in zijn bezit had met aanwijzingen van corruptie binnen een termijn van tien dagen zou bezorgen. Anders zouden ze een klacht indienen wegens openbaarmaking van geheimen. Evenzo eiste Muñoz dat het nieuws zou worden verwijderd op basis van de inhoud van die e-mails die zij gedurende meerdere jaren heeft ontvangen of verzonden.

Krant weigert zich het zwijgen op te laten leggen

ElDiario.es weigerde het gevraagde materiaal te leveren dat de krant gebruikt om zijn informatieve werk uit te voeren. Tot op heden heeft de krant geen kennisgeving ontvangen van enige klacht met betrekking tot het onthullen van geheimen of voor enig ander delict, afgezien van de rechtszaak wegens schending van het recht op eer.

Reactie hoofdredacteur

Hoofdredacteur en oprichter Ignacio Escolar reageerde in het redactioneel commentaar dat waarmee de krant ook bedreigd zou worden, hij niet van plan is “te zwijgen”. Hij meldde bovendien dat hij inmiddels al tientallen keren is aangeklaagd. “Er zijn nog veel meer aanklachten; sommigen raken mij alleen, anderen zijn ook gericht op andere journalisten van ons team. Deze situatie is nooit prettig. Als directeur neem ik wettelijk alle civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid op me voor elk nieuwsbericht dat we publiceren, voor elke modderpoel waarin we springen, voor elk nieuwsbericht dat we onthullen op elDiario.es. Elk jaar breng ik meer tijd door in de rechtbank, aangeklaagd door allerlei mensen, bedrijven of instellingen die niet van ons werk gediend zijn.” 

Dit vind je misschien ook leuk