Van ‘flying doctors’ naar ‘flying patients’

door Else Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Van 'flying doctors' naar 'flying patients'

Deze avond stond in het teken van de gezondheidszorg in Spanje en Nederland en de belangen van alle Nederlanders die medische zorg nodig hebben. Hiervoor is door Hospital Clinica Bendidorm een luchtbrug tussen Nederland en de Costa Blanca in het leven geroepen die uniek mag worden genoemd.

Ana Vasbinder

Inleidster van dit thema was Ana Vasbinder, die als logistiek coördinator van de luchtbrug ook nauw betrokken was bij de contractbesprekingen met een grote Nederlandse verzekeraar. Zij is o.a. juriste Europees recht, de eerste buitenlandse wethouder in Spanje (Jávea), medeoprichtster van Clinica Asistel en voorzitter van de Ethische Commissie HCB en Institutionele Relaties.  

Ana Vasbinder: “De private gezondheidszorg in Deelstaat Valencia wordt met name door de Seguridad Social (het Spaanse Ziekenfonds) ingehuurd omdat het sociale gezondheidssysteem de wachtlijsten ziet groeien en te maken heeft met een zogenaamde ‘overhead’.  

5,8 miljard euro

De gezondheidszorg in de deelstaat kost bijna 5,8 miljard euro; dat is 50% van de totale sociale uitgavenbegroting. Het toerisme levert 7 miljard aan inkomsten op, maar dat gaat voor een groot deel verloren door o.a. de buitenlandse – niet geregistreerde – patiënten die in Spanje een beroep op de gezondheidszorg (moeten) doen. 

Aan de Costa Blanca resideren 60.000 tot 100.000 Nederlanders waarvan slechts een klein deel is geregistreerd! Met name inschrijving in de gemeente en – als men langer dan drie maanden in Spanje verblijft – in het Buitenland Register is van groot belang, zodat de deelstaat meer geld ontvangt voor de kosten van de gezonheidszorg.”

Unieke luchtbrug

Clinica Bendidorm is het eerste ziekenhuis in Spanje dat via een unieke luchtbrug iets aan de wachtlijstenproblematiek in Nederland doet.

Chirurg Mart-Jan Rongen is hier medisch coördinator van. Mart-Jan Rongen: “Dankzij rechtstreekse onderhandelingen met een grote Nederlandse verzekeringsmaatschappij, kunnen Nederlandse patiënten via een luchtbrug naar Benidorm worden gebracht en worden de wachttijden daardoor drastisch ingekort. 

De planbare zorg wordt uitgebreid met overwinteraars uit Nederland en de medische luchtbrug in samenwerking met Transavia.”

Dit wil je misschien ook lezen