Verrassing in Spanje: Amnestiewet komt niet door Congres

PSOE verbaasd over 'nee' stem van Junts

door admin
topfunctionarissen regering

De Spaanse Tweede Kamer heeft de goedkeuring van de Organische Amnestiewet, voorgesteld door de Socialistische Partij (PSOE), afgewezen.

De Amnestiewet is gericht op de institutionele, politieke en sociale normalisatie in Catalonië. Deze heeft tot doel een brug te slaan in de voortdurende politieke verdeeldheid in het land.

Stemresultaten

In de stemming die op dinsdagmiddag plaatsvond, werden 350 stemmen uitgebracht. Met 171 stemmen voor en 179 tegen werd de wet niet aangenomen, zonder enige onthouding. Dit betekent echter niet het einde van de wet; het proces is nog niet voltooid. Volgens artikel 131 van het Reglement van het Congres zal het nu teruggaan naar de Justitiecommissie. Die moet binnen een maand een nieuw advies uitbrengen.  Dit suggereert dat het onderwerp binnenkort weer op de agenda zal staan.

Lees ook: Doorbraak in Spaanse politiek: PSOE en Junts bereiken amnestieakkoord

De beslissende ‘nee’ van Junts

Een opvallend aspect van de stemming was de ‘nee’ stem van de Catalaanse partij Junts. De PSOE weigerde om terrorisme en het misdrijf van hoogverraad in de amnestiewet op te nemen. Dat was echter een cruciale voorwaarde was voor Junts om de wet te steunen. Als reactie hierop stemde de partij van Carles Puigdemont tegen de wet. “Junts” staat voor “Junts per Catalunya” (Samen voor Catalonië). De Catalaanse politieke partij is voornamelijk gericht op het bevorderen van Catalaanse onafhankelijkheid. Junts heeft een centrum-rechtse oriëntatie en zet zich in voor het Catalaanse nationalisme.

Reactie van de PSOE

De PSOE heeft met verbazing gereageerd op de beslissing van Junts. Félix Bolaños, prominent lid van de PSOE, verdedigde de wet. Hij benadrukte dat de tekst “volledig grondwettelijk en onberispelijk” is. Hij riep Junts op om hun standpunt te heroverwegen en voor de huidige versie van de wet te stemmen.

Gevolgen voor de Spaanse politiek

De afwijzing van deze wet is een belangrijk moment in de Spaanse politiek. Met name vanwege de gespannen verhoudingen tussen de centrale regering en Catalonië. Het illustreert hoe ingewikkeld het is om een gemeenschappelijke basis te vinden in kwesties die raken aan de nationale eenheid van Spanje en de regionale autonomie.

Vooruitblik

De kwestie rond de Amnestiewet domineert al maanden het politieke nieuws in Spanje. De wet kwam president Pedro Sánchez op veel kritiek te staan. Tegenstanders verwijten hem dat hij de nationalistische Catalanen alleen maar hun zin gaf om aan de macht te blijven. Voorstanders prezen hem echter voor het doorbreken van een lange politieke impasse. Na de verrassende ontwikkeling van vandaag zal het thema voorlopig niet verdwijnen. De komende weken zullen cruciaal zijn om te zien of er wijzigingen worden aangebracht in de wet. Vervolgens moet blijken of deze uiteindelijk toch nog zal worden aangenomen.

Dit vind je misschien ook leuk