Vissterfte verontrust toeristen en bewoners op de Canarische Eilanden

door admin
Vissterfte verontrust toeristen en bewoners op de Canarische Eilanden

Onderzoekers en de lokale overheid staan voor een raadsel. Ook in het noorden van het eiland, in de hoofdstad Las Palmas, zijn vergelijkbare waarnemingen gedaan.

Sommige suggesties voor de oorzaak van de vissterfte variëren van vermoedens dat onbehandeld rioolwater in zee wordt geloosd, tot de aanwezigheid van algenbloei, die in het bijzonder schadelijk kan zijn voor bepaalde vissoorten bij ongewoon hoge watertemperaturen. Deze zomer bereikten de watertemperaturen op sommige momenten maar liefst 24°C, vijf graden hoger dan verwacht.

Impact op maritiem ecosysteem

Hoewel de exacte oorzaak nog onbekend is, zijn experts het erover eens dat rioolwater waarschijnlijk niet de enige oorzaak is, hoewel het mogelijk een rol speelt. Het maritieme ecosysteem lijdt in ieder geval onder deze gebeurtenissen, en het lijkt erop dat één bepaalde vissoort, de kogelvis, in het bijzonder wordt getroffen.

Experts aan het woord

Alex Bramwell van Gran Canaria Info zegt hierover: “Deze vissen lijken allemaal Oceaan kogelvissen te zijn, ze spoelen al weken aan op Las Canteras. Ze waren tot 2015 zeer zeldzaam in deze wateren, maar sindsdien zijn ook scholen van deze vissen waargenomen voor de kust van het eiland El Hierro. Sommige lijken te lijden aan een soort parasiet, wat suggereert dat ze niet gezond zijn. Bovendien is er dit jaar iets gebeurd dat alleen deze soort lijkt te beïnvloeden en dat leidt tot massale sterfte.”

Onderzoek gestart

Onderzoekers zijn druk bezig om de mysterieuze omstandigheden die hebben geleid tot deze massale vissterfte te ontrafelen. Het is een zorgelijke situatie die niet alleen invloed heeft op het lokale ecosysteem, maar ook vragen oproept over de algehele gezondheid van de oceaan rond de Canarische Eilanden.

Oproep aan toeristen en bewoners

De lokale overheid en experts roepen toeristen en bewoners op om eventuele ongewone waarnemingen direct te melden. Dit helpt bij het verzamelen van gegevens die van belang kunnen zijn voor het lopende onderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk