Voorbereid, verzekerd en veilig deelnemen aan het Spaanse verkeer

door admin
Voorbereid, verzekerd en veilig deelnemen aan het Spaanse verkeer

In 2020 vielen er 870 verkeersdoden en werden 3.463 verkeersdeelnemers opgenomen in ziekenhuizen. Tussen 2019 en 2020 zijn in Spanje – Catalonië en Baskenland niet meegerekend – 28 voetgangers op de weg om het leven gekomen nadat zij uit hun voertuig waren gestapt. Het streven is om dit soort ongevallen zo veel mogelijk te beperken. Het vervangen van de gevarendriehoek door een veiliger alternatief is een goede stap maar het blijft belangrijk voor alle verkeerdeelnemers om veilig, verzekerd en voorbereid de weg op te gaan.

 

Veiliger alternatief voor gevarendriehoek

Vanaf 1 juli neemt Spanje geleidelijk afscheid van de welbekende gevarendriehoek als verplicht lichtsignaal bij ongevallen of noodgevallen. De traditionele gevarendriehoeken worden al sinds juli 1999 gebruikt in Spanje. Het is er zelfs verplicht om twee ‘triángulos de emergencia’ bij je te hebben om één voor en één achter het voertuig met pech te kunnen plaatsen.. De driehoek wordt vervangen door het gebruik van het nieuwe en veiliger alternatief, de zogenaamde V-16 flashlight. De overgangsperiode is ruim; pas in januari 2026 wordt de V-16 verplicht, meldt de Spaanse verkeersdienst DGT.

Het grote voordeel van de V-16 flashlight is dat de bestuurder niet meer uit de auto hoeft te stappen om de driehoek op de weg te plaatsen. Wel zo veilig. Flashlights worden op het dak van de auto geplaatst en zenden lichtsignalen uit om andere weggebruikers te waarschuwen. Het licht moet op het hoogste gedeelte van het voertuig worden geplaatst. Meer wetenswaardigheden over de vervanger van de gevarendriehoek:

Waar moet de flashlight volgens de DGT aan voldoen?

Flashlights moeten een gezichtsveld van 360 graden bestrijken, uitzenden met een frequentie tussen 0,8 en 2 Hz en gehomologeerd – officieel bekrachtigd door een bevoegde instantie – zijn, want als dat niet het geval is, kan dat in de toekomst reden zijn voor een boete.

Moet ik nog steeds de driehoeken bij me hebben in de auto?

Tot en met 31 december 2025 moet de bestuurder de gevarendriehoeken in het voertuig bij zich hebben. Na deze datum is voor het aangeven van incidenten alleen nog het lichtsignaal met geolocatie toegestaan.

Waar kan ik de flashlight kopen en wat zijn de kosten?

De V-16 flashlight is online te koop en bij de diverse autospeciaalzaken zoals bijvoorbeeld Aurgi. De kosten liggen rond de 25€.

Hoe wordt de V-16 signaal gebruikt?

Bij een ongeluk of pechsituatie moet de lichtgevende voorziening op een zo hoog mogelijk deel van het voertuig worden aangebracht om een maximale zichtbaarheid te waarborgen. Het licht kan vanuit het voertuig geplaatst worden.

Is het verplicht dat het licht geolocatie heeft?

Ja, met de ingebouwde geolocatiefunctie wordt elke 100 seconden de locatie van het voertuig naar de ‘cloud’ DGT 3.0 verzonden, van waaruit de gegevens rechtstreeks doorgestuurd worden naar andere aangesloten voertuigen en ook naar het systeem voor het beheer van verkeersincidenten op de wegen van Spanje (LINCE). 

Veilig op weg met een autoverzekering

Pech en ongelukken onderweg zijn niet altijd te voorkomen. Wie er toch mee te maken heeft, prijst zich gelukkig met een goede autoverzekering. Het is wettelijk verplicht in Spanje om uw auto te verzekeren. Meer weten over autoverzekeringen in Spanje? Neem dan contact op met Hypotienda per email via info@hypotienda.com of bel naar (0034) 951 319 383. In de autoverzekeringen van Hypotienda zit standaard dekking voor de wegenwacht; deze service geldt vanaf km. 0, dus ook als de auto bij u thuis staat en niet meer start.

Hypotienda geeft advies over alle verzekeringen in Spanje en is al meer dan 10 jaar actief op het gebied van verzekeringen. Dankzij een volledig team van Nederlands sprekend personeel bent u bij Hypotienda altijd verzekerd van begeleiding in uw eigen taal.

Dit vind je misschien ook leuk