Vulkaan barst uit op Canarisch eiland La Palma

door admin
Vulkaan barst uit op Canarisch eiland La Palma

Vanwege een toegenomen seismische activiteit de laatste weken werd er al voor gevreesd. De vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is zondag om 15:10 uur tot uitbarsting gekomen. Een kolom van as en lava stijgt uit de krater op.

De uitbarsting werd aangekondigd door een dagenlange intensivering van de seismische activiteit en een paar zwaardere aardbevingen die ook dichter onder het oppervlak plaatsvonden. De Cumbre Vieja heeft vijftig jaar lang geslapen en is nu uitgebarsten in het gebied van Las Manchas in de gemeente El Paso. 

Door vijf scheuren zijn pyroclasten en magma uitgestoten, waarvan twee met grote kracht. Er heeft zich al een lavastroom gevormd die de helling afgaat en er is bezorgdheid over de mogelijkheid van brand in het gebied dat dichtbegroeid is. Hulpdiensten zijn al actief in de omgeving. 

De lava komt uit twee openingen en is de Tacande-snelweg overgestoken naar de bebouwde kommen van Alcalá en El Paraíso. Hier zijn om en nabij de 350 inwoners geëvacueerd en enkele huizen getroffen. Nog niet duidelijk is hoeveel en in welke mate.

In een woonkern in het bovenste gedeelte van La Manchas is brand uitgebroken. De lava is hier aangekomen in Cabeza de Vaca nadat het vanaf 700 meter omlaag is gestroomd. Experts en technici die hier worden ingezet analyseren de hoeveelheid lava die wordt uitgestoten en de evolutie van de uitbarsting om met de verzamelde gegevens een schatting te maken van het pad dat het magma zal afleggen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid naar de kust zijn. Dan is de kans groot dat het Todoque raakt.

Het is een “Stromboliaanse uitbarsting”, zoals die plaatsvond in de Teneguía-vulkaan op 26 oktober 1971. De druk van het magma in de ondergrond, berekend op 11 miljoen kubieke meter, veroorzaakte een vervorming van de grond van 15 centimeter, waarvan 5 in de afgelopen 24 uur, terwijl het proces zeer snel is geïntensiveerd.

De uitbarstingsvoorspellingen waren vanmorgen gericht op het gebied van Las Manchas, waar de afgelopen uren de grootste trillingen werden geregistreerd. De plaats van de uitbarsting ligt dicht bij de lavastromen die in 1949 door de San Juan-vulkaan zijn achtergelaten. In het Cumbre Vieja-gebied barstte, naast de vulkaan San Juan (1949), de Teneguía uit in oktober 1971.

Het Wetenschappelijk Comité PEVOLCA, dat deze zondag bijeenkomt, is begonnen met de preventieve evacuatie van de bevolking. De geplande evacuatie is voor inwoners van de wijken Las Manchas (Manchas de Abajo, Jedey, San Nicolás en El Paraíso) in de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane; de Charco (Fuencaliente); La Bombilla (Los LLanos en Tazacorte) en El Remo en Puerto Naos (Los Llanos de Aridane). De evacuatie van boerderij- en huisdieren is ook begonnen.

Extreme voorzorgsmaatregelen

Het eilandbestuur van La Palma vraagt ​​de bevolking om extreme voorzorgsmaatregelen te nemen en het gebied van de uitbarsting niet te naderen om onnodige risico’s te vermijden, en om de wegen vrij te houden voor hulpdiensten.

Schade aan infrastructuren en steenslag

Bovendien zijn toegangswegen afgesloten en wordt gewaarschuwd voor mogelijke schade en infrastructuren en steenslag in de delen van de wegen tussen Fuencaliente en Las Manchas, en in de toegang tot de tunnel van Santa Cruz de La Palma naar El Paso. Er zijn drie rotspartijen ingestort, maar zonder verdere schade.

Seismische activiteit bereikt maximum

De seismische activiteit heeft het maximum bereikt sinds het begin van de zwerm in La Palma met een aardbeving van 4,2 op de schaal van Richter op een diepte van twee kilometer om 11.16 uur vandaag na een andere van magnitude 3,6 op twee kilometer van diepte gevoeld in zes gemeenten, El Paso waar epicentrum is, Los Llanos de Aridane, Tazacorte, Breña Alta, Fuencaliente en Breña Baja. Om 10:52 werd een nieuwe sterke aardbeving van 3,2 gevoeld in veel delen van Los Llanos de Aridane, El Paso, Breña Alta, Breña Baja, Villa de Mazo en Santa Cruz de La Palma.

Dit vind je misschien ook leuk