Met het EK voetbal in volle gang horen we voortdurend de Europese volksliederen voorbijkomen. Opvallend is dat het Spaanse volkslied geen tekst heeft. Maar wat is eigenlijk de reden hiervoor?
In de wereld van nationale volksliederen gaan muziek en tekst vaak hand in hand. Ze verenigen een natie en drukken haar identiteit uit. Spanje is echter een van de weinige landen ter wereld waarvan het volkslied, bekend als de “Marcha Real”, geen officiële tekst heeft.
Militaire oorsprong
De reden heeft een hoofdzakelijk militaire oorsprong. Het lied is een compositie die is gemaakt om militaire parades te begeleiden. Het Spaanse nationale volkslied begon als de “Marcha Granadera”. Deze militaire mars werd voor het eerst genoemd in een militair handboek uit 1761. Aanvankelijk bedoeld als eremars, werd het later populair tijdens openbare evenementen en bekend als de “Koninklijke mars”.
Officiële tekst
Er zijn verschillende pogingen gedaan om een tekst aan het Spaanse volkslied toe te voegen, zoals in 1870 en tijdens de Tweede Republiek (1931-1939). Zelfs recentelijk in 2008 kwam een jury bijeen tijdens de Olympische Spelen in Peking om een geschikte tekst te kiezen, maar ook dit was zonder succes vanwege het gebrek aan consensus. Vervolgens kwam in 2012 de zanger Joaquín Sabina met een gepoliticeerde versie van het volkslied uit steun aan de partij Ciudadanos. In 2018 deed zangeres Marta Sánchez nog een poging een tekst voor het volkslied te introduceren. Ze kreeg steun van het politieke midden en de rechts conservatieven van de toenmalige premier Rajoy, maar links gooide vervolgens roet in het eten. Volgens Spanje is juist dit gebrek aan consensus de reden waarom het moeilijk is om het volkslied aan te passen. Maar ondanks het ontbreken van een tekst is het volkslied populair, wat vragen oproept over de noodzaak van het toevoegen van een tekst.
Andere landen
Naast Spanje zijn er nog drie andere landen met volksliederen zonder officiële tekst: Kosovo, Bosnië en Herzegovina, en San Marino. Allen om verschillende historische en politieke redenen.