Wat wordt het weer met kerst in Spanje volgens weerziener Jorge Rey?

door admin
Wat wordt het weer met kerst in Spanje volgens weerziener Jorge Rey?

De jonge meteoroloog uit Burgos, Jorge Rey, baseert zijn weersvoorspellingen voornamelijk op de oude methode van de 'cabañuelas'. Zijn voorspellingen worden nauwgezet gevolgd in Spanje.

Dit keer voorspelt hij het weer voor kerst. Volgens de weerziener zal december gekenmerkt door kouder weer. Dat wordt weerspiegeld in het gezegde: “December is een oude man die de huid doet rimpelen” (diciembre es un viejo que arruga el pellejo).

Rey verwacht “sterkere vorst”, met temperaturen die kunnen dalen tot -4 graden. Hij verwacht vanaf donderdag al wijdverbreide regen en sneeuw in Spanje met 50 liter per vierkante meter in het noorden en noordoosten van Spanje. Het westen van Andalusië op zijn beurt kan tot 20 liter neerslag per m2 verwachten. Langs de verdere Middellandse Zeekust voorspelt hij hooguit lichte regenval. 

Instabiliteit halverwege de maand

De weersinstabiliteit zal vanaf half december toenemen. “Dat is wanneer er meer depressies en stormen binnen kunnen dringen, geleidelijk aan en met meer kracht,” aldus Jorge.

Regenachtige kerstperiode

De kerstperiode zal naar verwachting “regenachtig” zijn. Jorge herinnert eraan dat in december de ‘témporas’ en ‘cabañuelas’ worden afgerond, die gedetailleerdere voorspellingen geven voor de komende winter en lente.

Nattere winter voorspeld

Hoewel de maand oktober al een voorproefje gaf, voorspelt Jorge een winter met “veel meer neerslag en natter” dan gebruikelijk. Hij actualiseert zijn voorspellingen maandelijks op de website van El Norte de Castilla en deelt zijn passie voor meteorologie op zijn YouTube kanaal ‘el tiempo con JR‘.

Ondanks dat de voorspellingen van Jorge Rey een interessant kijkje bieden in wat we deze winter in Spanje kunnen verwachten, blijven ze erg algemeen. Spanje is een enorm land waar het weerbeeld nogal kan verschillen afhankelijk van verschillende klimaat-invloeden. De verwachtingen van de zelfbenoemde meteoroloog geven ze weinig inzicht of de door ernstige droogte geteisterde gebieden in Catalonië en Andalusië bijvoorbeeld ook kunnen rekenen op meer neerslag. Ook zal de 4 graden vorst vooral gelden voor gebieden in het binnenland en niet voor de Middellandse Zeekust. 

Lees ook: Jorge Rey komt met onheilspellende weersvoorspellingen voor Spanje

Dit vind je misschien ook leuk