Wat zijn de populairste provincies in Spanje voor buitenlandse huizenkopers?

door admin
Wat zijn de populairste provincies in Spanje voor buitenlandse huizenkopers?

Dat is een opmerkelijke groei, omdat het aantal vastgoedgoedtransacties in de twee kwartalen daarvoor nog was gedaald. Niet alle delen van Spanje zijn echter even populair; een aantal Spaanse provincies waar meer dan 30 procent van alle woningen een buitenlandse eigenaar heeft, steekt er met kop en schouder bovenuit. 

Met een percentage variërend van tussen de 15,8 en 29,2 procent zijn in de maanden april, mei en juni bovengemiddeld veel woningen verkocht in de provincies Gerona, Murcia, Las Palmas, Almería en Tarragona. 

Costa Blanca, Málaga en Eilandengroepen blijven populairst

Onverminderd populair blijft echter de Costa Blanca, die de lijst aanvoert met bijna 45 procent vastgoedtransacties die gesloten zijn door buitenlanders. Alleen in Alicante lag dit percentage met 40 procent iets lager. Op nummer twee volgt Santa Cruz de Tenerife met ruim 38 procent, Málaga met ruim 32 procent en de Balearen met ruim 30 procent. 

In het algemeen steeg het aantal woningen dat een buitenlandse eigenaar kreeg in het tweede kwartaal met 0,42 procent vergeleken met begin 2023. Met één procentpunt meer is het record verbroken dat geregistreerd werd in het derde kwartaal van 2022, dat was toen gemiddeld 15,92 procent.

Grootste toename

In 31 Spaanse provincies steeg het aantal buitenlandse huizenbezitters, in 19 bleef het aantal gelijk. De grootste toename in het tweede kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor werd geregistreerd in Santa Cruz de Tenerife, met stijging van 3,6 procent. Daarna nam het percentage het meest toe in Murcia en in onder andere Teruel, Valencia, La Rioja en Soria. In León en Ourense steeg het percentage tussen de 1 en 2 procent. Met een iets minder grote groei, maar nog steeds boven het Spaanse gemiddelde, zijn geregistreerd de provincies Almería, Badajoz, Toledo, Cádiz, Barcelona, Las Palmas, Madrid, A Coruña en Segovia. Iets minder hard groeide het percentage in Huelva, Salamanca, Zaragoza, Alava en Córdoba. 

Minst populair

Met een aandeel van minder dan 5 procent van het totaalaantal vastgoedtransacties zijn de minst populaire provincies voor buitenlanders: (ondanks de groei) A Coruña, Albacete, Pontevedra, Palencia, Cáceres, Córdoba en Zamora.

Britten houden koppositie

Gekeken naar de nationaliteiten van de huizenkopers staan met bijna 2 duizend transacties tussen 1 april en 30 juni de Britten aan kop, ondanks het feit dat hun aandeel in deze periode daalde van 9 naar 8,8 procent. In 2015 lag dit percentage nog op 25 procent. Na de Britten volgen de Duitse (7,25), Franse (6,56), Marokkaanse (5,37), Italiaanse (5,22), Roemeense (5,15), Belgische (5,09) en Nederlandse (4,61) huizenkopers. 

Dit vind je misschien ook leuk