Waterbeperkingen Catalonië treffen tot zes miljoen mensen

door admin
Waterbeperkingen Catalonië treffen tot zes miljoen mensen

Het bestuur van de regio Catalonië heeft dinsdag strengere waterbeperkingen aangekondigd voor 224 gemeenten. De regio maakt de ernstigste droogte mee sinds de registratie van neerslag begon in 1905. De maatregelen treffen tot 6 miljoen inwoners.

De droogte houdt al 30 maanden aan en zorgt voor een gebrek aan water in de interne bekken van het Ter-Llobregat-systeem. Dit voorziet onder andere Girona, Barcelona en het hele stedelijke gebied van de Catalaanse hoofdstad van water. Het bekken zit nu op 28% van zijn capaciteit.

Met deze nieuwe fase mogen ongeveer 6 miljoen mensen hun eigen tuinen niet meer besproeien. Gemeenten mogen publieke groene zones geen water meer geven. Dat was tot nu toe nog twee dagen per week toegestaan. Bovendien zullen de beperkingen voor de landbouwirrigatie toenemen van 25 tot 40%. Daarnaast volgen andere beperkingen.

Voor huishoudelijk stelt de regering een maximum van 230 liter water per persoon per dag vast (momenteel is het 250 liter). Deze beperking zal in de praktijk nauwelijks merkbaar zijn omdat het dagelijks gemiddeld verbruik in de gemeenschap op ongeveer 117 liter ligt.

“In een situatie van extreme ernst moeten we dienovereenkomstig handelen”, aldus raadslid Teresa Jordà. Als de droogte de komende maanden aanhoudt, zal de regering na de zomer overgaan tot waterbeperkingen.

Hoge boetes

De Generalitat heeft ook een decreet van 12 artikelen goedgekeurd. De krant El País kon het inzien en schrijft dat boetes voor het niet naleven van de nieuwe regels kunnen oplopen tot maximaal 150.000 euro voor de ernstigste overtredingen. Het boetesysteem zal variëren van het niet verstrekken van de gevraagde informatie aan de Generalitat (zoals gegevens over waterverbruik) tot het overschrijden van de vastgestelde limieten, zoals het besproeien van velden zonder de beperkingen te respecteren. 

De boete wordt volgens het nieuwe decreet berekend op basis van de mate van overschrijding van de verbruikte kubieke meters. Een bedrag van 0,30 euro per kubieke meter overschrijding zal worden toegepast.

Beslag op particuliere putten en reservoirs mogelijk

Bij de uitroeping van de noodfase (de meest extreme fase) wordt een bedrag van 0,60 euro per overschreden kubieke meter opgelegd als boete. Bovendien zal de Generalitat, en dit is een van de belangrijkste vernieuwingen die het decreet bevat, ook een instrument hebben om beslag te leggen op particuliere putten en andere waterreservoirs als de situatie dat vereist.”

Zondag waarschuwde de directeur van het Catalaans Wateragentschap al in El País dat inwoners van Barcelona en omstreken eind 2023 waterbeperkingen kunnen verwachten als gevolg van de ernstigste droogte van deze eeuw.

Bekijk ook: Spanje investeert bijna 23 miljard in waterbeheer tot 2027

Dit vind je misschien ook leuk