Weersverandering Spanje met hoognodige regen

door admin
DANA

Na een verrassend warme januarimaand, waarin de temperaturen in sommige delen van Spanje de 30ºC aantikten – een zeldzaamheid voor deze tijd van het jaar – staat het land aan de vooravond van een grote weersverandering.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft een voorspelling gedaan waar velen reikhalzend naar uitkeken: het gaat eindelijk regenen. Deze aankondiging markeert het einde van een ongewoon droge en warme periode die de waterreserves in vele regio’s aanzienlijk heeft verlaagd.

De afgelopen weken heeft een sterk hogedrukgebied alle kansen op neerslag geblokkeerd, wat leidde tot een vroegtijdige lente of zelfs zomerse sfeer. Maar nu komt daar verandering in. Volgens Aemet zal de langverwachte weersverandering zich vanaf donderdag 8 tot zondag 11 februari manifesteren, met een golf van regen die het hele land zal treffen.

Atmosferische rivier

Dit fenomeen is ook wel bekend als een atmosferische rivier. Het zal met name in het Atlantische kustgebied van het schiereiland “zeer aanzienlijke” hoeveelheden regen brengen. De mediterrane kustgebieden en de Canarische Eilanden kunnen rekenen op minder neerslag. Deze regenval komt als geroepen na drie weken zonder significante neerslag. Dat heeft verschillende sectoren, waaronder de landbouw, onder druk gezet.

Eerst vooral regen in Noord-Spanje

Voorafgaand aan deze verandering is de weersvoorspelling voor zaterdag 3 februari overwegend helder in het grootste deel van het land. Wel bestaat de mogelijkheid van lage bewolking in de ochtend en lichte regenval in specifieke gebieden. Denk aan Galicië, het Cantabrisch gebergte en andere regio’s. In de Canarische Eilanden zal de mist voortduren, maar er wordt een toename van hoge bewolking vanuit het westen verwacht.

Relatief hoge temperaturen

De temperaturen zullen hoog blijven voor de tijd van het jaar. Aemet verwacht een opmerkelijke stijging in het noordelijke helft van het schiereiland en in het oostelijke binnenland. De minimumtemperaturen zullen echter aanzienlijk dalen in gebieden zoals de Ebro-vallei en het oostelijke Cantabrisch gebergte. Vorst wordt verwacht in de Pyreneeën, in het zuiden van het schiereiland, en sporadisch in andere berggebieden in het noorden en noordoosten.

Dit vind je misschien ook leuk