Winnaar beste paella ter wereld is restaurant in Spanje

door Godelieve Gros
authentic Valencian paella

Afgelopen zondag heeft de 63e editie van de jaarlijkse internationale paellawedstrijd in
Sueca weer een nieuwe winnaar opgeleverd. De eervolle titel ‘beste paella ter wereld’ is voor het komende jaar toegekend aan een restaurant in de Valenciaanse gemeenschap, de bakermat van dit iconische Spaanse rijstgerecht.

De tweede prijs, ter waarde van 1.500 euro, blijft eveneens binnen de Spaanse landsgrenzen en is toegekend aan restaurant Atlantis in Santa Cruz, Tenerife. De derde prijs, goed voor 1.000 euro, gaat naar Socarrat Restaurante in Miramar in Argentinië.

Winnaars

De winnaars van de 63 editie van de wereldwijde paellawedstrijd zijn chef-kok Paco Rodríguez en zijn assistent Rafael Climent van restaurant Miguel y Juani in L’Alcúdia, Valencia. Zij kregen voor hun buitengewone prestatie een geldbedrag van 2.500 euro en de winnende oorkonde uitgereikt door de burgemeester van Sueca Julián Sáez.

Aan de wedstrijd hebben in totaal veertig koks meegedaan uit twaalf verschillende landen. De prijs voor de beste paella bereid door een Spaans restaurant is toekend aan restaurant El Muelle del Barrio Pequero in Santander. De beste paella in de regio Valencia ging naar Alejandro Platero Restaurante in de stad Valencia. De prijs voor de best bereide paella in Sueca ging naar Restaurante Llopis.

Restaurant Simply Spanish in Australië ging ervandoor met de prijs voor de beste paella bereid buiten Spanje.

Olympische Spelen van de Paella

Burgermeester Sáez van Sueca liet weten dat de wedstrijd inmiddels uitgegroeid is tot “een van de grootste gastronomische evenementen” en “een van de meest prestigieuze prijzen op zowel nationaal als internationaal niveau”. De winnaars zullen volgens Sáez met het ophangen van de oorkondes in hun restaurant blijk geven van absolute kwaliteit. Gemeenteraadslid Teresa Ribes, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de wedstrijd, benadrukte dat koks van over de hele wereld naar Sueca komen om deel te nemen aan wat men zou kunnen noemen “de Olympische Spelen van de paella”.

De eretitel “Paellero de Honor” is postuum toegekend aan Ramón Carreres Ortells, voormalig directeur van het Valenciaans Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (IVIA).

Dit vind je misschien ook leuk