Wordt na olijfolie ook koffie onbetaalbaar in Spanje?

door Elize van Loon
koffie in Spanje

Slecht nieuws ivoor liefhebbers van een cortado, een café con leche of een andere kop koffie in Spanje. De routine van wakker worden en dan eerst koffie drinken kan wel eens in gevaar komen door de stijging van de prijs van koffiebonen in de afgelopen maanden. Volgens de International Coffee Organisation (ICO) bereikten de prijzen van koffie afgelopen februari recordhoogtes.

De prijs in Spaanse winkels steeg in februari 2024 met 23% vergeleken met dezelfde maand in 2021. Dit maakte het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) bekend.

“In Spanje worden elke dag gemiddeld 44 miljoen kopjes koffie thuis gedronken. Bovendien drinken Spanjaarden dagelijks nog eens 22 miljoen kopjes koffie  in cafés. De Spanjaard drinkt gemiddeld 3,81 kilo per jaar”, legde Montse Prieto van de Spaanse Koffie-Associatie (AECafé), uit aan de Spaanse krant 20minutos.

Koffieproducent Spanje

Spanje is de op één na grootste producent van oploskoffie in Europa, de op twee na grootste producent van cafeïnevrije gebrande koffie en de op drie na grootste producent van gebrande koffie met cafeïne. “Van de 210.000 ton gebrande en oploskoffie die in Spanje wordt geproduceerd, wordt 23.000 ton gebrande koffie en 51.000 ton oploskoffie uitgevoerd” zegt Prieto.

Import van koffie

De meeste koffie die in Spanje wordt gedronken, komt uit het buitenland. In totaal gaat het om 395.000 ton per jaar groene, gebrande en oploskoffie.

De meeste import komt uit landen in Afrika en Centraal-Amerika of Azië, zoals Brazilië, Vietnam en Ethiopië. Droogte tast daar ‘nattere’ gewassen zoals koffie aan.  Dus daalt de productie en stijgt de prijs van de boon .Er is meer vraag dan aanbod.  Zowel robusta-bonen als arabicabonen stegen al fors in prijs door de droogte. Maar ook het huidige geopolitieke klimaat heeft invloed. Bijvoorbeeld de crisis in de Rode Zee, een van de meest gekozen routes voor het vervoer van koffiebonen. Dit maakt export lastiger. Met als gevolg dat de prijzen verder stijgen.

Nieuwe Europese maatregel op komst

Daarnaast komt  het Europees Parlement vanaf 1 januari 2025 met een nieuwe regel. Producenten moeten laten zien dat de bonen niet van ontbost land komen. Hierdoor kan de prijs van bonen nog verder stijgen.

Dit vind je misschien ook interessant: Eerste persing extra olijfolie gemiddeld 69 procent duurder in Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk