WWF: Dubbel zoveel illegale landbouwgrond in Doñana dan geschat

door admin
WWF: Dubbel zoveel illegale landbouwgrond in Doñana dan geschat

WWF rapporteert dat er bijna 1.900 hectare illegale landbouwgrond in het gebied Doñana geregulariseerd zouden kunnen worden als de voorgestelde wet van de PP en Vox in het Andalusische parlement wordt aangenomen.

Deze hoeveelheid is meer dan het dubbele van wat de Andalusische regering tot nu toe had geschat, namelijk ongeveer 750 hectare. WWF heeft het verzoek gedaan om de wet in te trekken en zal deze informatie doorsturen naar de Europese Commissie en UNESCO.

Lees ook: Andalusië tekent doodvonnis voor Spanje’s belangrijkste wetland

Het nationale park en belangrijke wetland Doñana is een belangrijk gebied voor WWF. De organisatie heeft satellietgegevens gebruikt om vast te stellen hoe de illegale landbouwgrond er tussen 2004 en 2014 is gegroeid. De natuurorganisatie heeft deze informatie vervolgens gecombineerd met de voorgestelde wet van de PP en Vox. Als de wet wordt aangenomen, kan deze illegale landbouwgrond worden geïrrigeerd, terwijl er volgens de huidige hydroglogische planning 2022-2027 geen waterbronnen beschikbaar zijn.

Geen legale rechtn op grond of water

WWF stelt dat deze landbouwgrond niet legaal is en dat de grond en waterrechten zouden moeten worden teruggegeven aan hun oorspronkelijke staat. Bovendien vindt de organisatie dat de eigenaren zouden moeten worden bestraft. WWF benadrukt dat geen van deze hectaren legale rechten heeft op de grond of het water.

Geen technisch onderzoek

Juanjo Carmona, woordvoerder van het WWF in Doñana, geeft aan dat het 70% van deze landbouwgrond sinds 2004 niet is geïrrigeerd. De organisatie heeft ook kritiek op het feit dat de regering en de partijen die de wet voorstellen, tot nu toe geen technisch onderzoek hebben uitgevoerd om de omvang van de te regulariseren grond vast te stellen.

WWF hoopt dat regering wet intrekt

WWF hoopt dat de Andalusische regering de wet zal intrekken of op zijn minst zal aanpassen. De organisatie is bereid om haar standpunt te verdedigen in het Andalusische parlement, als ze daarvoor worden uitgenodigd. De WWF is van mening dat de regering angst heeft gebruikt in plaats van een administratieve procedure te kiezen met alle garanties voor publieke participatie en informatie.

Verzet van Europese Commissie

De wet van de Andalusische regering om landbouwgrond om te zetten in rietlanden in de buurt van het nationale park Doñana stuitte ook op verzet van de Europese Commissie (EC). Die is van mening dat deze wet het beschermde wetland van Doñana in gevaar brengt en de druk zal vergroten op een al overgeëxploiteerde watervoerende laag. De EC heeft gewaarschuwd dat de achteruitgang van de ondergrondse watermassa’s in de wetlands van Doñana rampzalige gevolgen kan hebben voor het behoud van kwetsbare ecosystemen, die van grote waarde zijn voor het waterbeheer.

Wet voor Grondwettelijk Hof

De Spaanse regering, onder leiding van Pedro Sánchez, heeft ook haar bezorgdheid geuit over de voorgestelde wet en heeft gedreigd deze voor het Grondwettelijk Hof te brengen als deze wordt aangenomen. Ondanks deze waarschuwingen heeft de autonome regering van JuanMa Moreno zich niet teruggetrokken en is naar Brussel afgereisd om de wet te verdedigen.

Spoedprocedure

De Spaanse regering heeft de Andalusische regering ervan beschuldigd zich aan te sluiten bij Vox, een extreemrechtse politieke partij. De Socialistische Partij heeft geweigerd te onderhandelen over het wetsontwerp en zal niet deelnemen aan de bemiddeling ervan. Ook andere partijen overwegen geen wijzigingen aan te brengen. De voorgestelde wet wordt via de spoedprocedure goedgekeurd en zou eind juli kunnen worden goedgekeurd.

Lees ook: Situatie in Zuid-Spaans natuurpark Doñana is dramatisch volgens SEO/Birdlife

Dit vind je misschien ook leuk