
Hoewel er steeds meer elektrische auto’s (EV’s) over de Spaanse wegen rijden, blijft de hoeveelheid laadpalen nog achter. Per 100 km weg zijn er in Nederland 47,5 laadpalen. Dat is in Spanje wel anders met 1,1 laadpaal per 100 km. Je zult je dus wat beter moeten verdiepen in de laadlocaties voordat je op pad gaat. Plan daarom je route vooraf langs een of meerdere laadpunten, zodat je zeker weet dat je op tijd je accu kunt opladen. Er zijn verschillende routeplannerapps die weergeven waar je een elektrische auto kunt ‘bijtanken’.
ADVERTENTIE
Houd er in je tijdsplanning rekening mee dat je even in de wachtrij staat voordat je aan de beurt bent. Door de toename van elektrische auto’s in Spanje wordt het steeds drukker bij laadpalen.
Actieradius en route
De actieradius van elektrische auto’s loopt redelijk sterk uiteen. Houd daarom bij het plannen van je route in je achterhoofd wat jouw actieradius is. Heb je bijvoorbeeld een actieradius tot 600 km? Plan dan bij maximaal 500 kilometer een laadpauze in. Zo kom je in ieder geval niet zonder stroom te zitten. En denk eraan dat de accu sneller leegloopt in gebieden met veel heuvels en bergen. Ook dit kan invloed hebben op wanneer je de auto aan de oplader moet leggen.
Laadpas voor buitenlandse laadpunten
Een Nederlandse laadpas doet het niet altijd ook in andere landen. Controleer daarom voor vertrek of je een laadpas in bezit hebt die je buiten Nederland kunt gebruiken. Een laadpas van Electromaps is onmisbaar als je met de elektrische auto naar Spanje gaat. Deze kun je bij bijna alle Spaanse laadpalen gebruiken. Vraag deze ruim van tevoren aan, zodat de pas op tijd in je brievenbus ligt.
Nieuwe laadpalen in Europa
Het aantal laadpalen in Europa neemt heel snel toe. Met name in Frankrijk worden de laatste jaren veel nieuwe laadpalen geplaatst. Ondanks deze groei, is het aanbod van laadpunten nog altijd veel lager dan in Nederland.
Ook België is nog niet goed ingesteld op elektrisch rijden, vooral in Wallonië is het soms flink zoeken naar een laadpaal. Bedenk daarom vooraf bij welke laadpunten je een stop wilt maken, zodat je niet met een lege batterij langs de weg strandt. Zo ga je met een gerust hart de weg op met je elektrische auto.