Impact Kraft Heinz bod Unilever op de beleggers

door admin
Impact Kraft Heinz bod Unilever op de beleggers

Dit is volgens Taco te Gussinklo van Alex Spanje in Marbella een mooi praktijkvoorbeeld van hoe de actualiteit en dat wat er in de praktijk gebeurt verschillende soorten reacties onder beleggers oproept. ‘Wij spreken hier de hele dag door beleggers en dan ontdek je wel dat elke belegger anders is en er meerdere manieren zijn om geld te verdienen met beleggen’, aldus Taco.

Aandeel Unilever steeg onmiddellijk

Het nieuws over het overnamebod werd op de bewuste vrijdag bekend om 13:11 uur. Onmiddellijk steeg het aandeel Unilever. ‘Op vrijdag opende het aandeel op 39,54 euro om binnen een paar uur te stijgen naar 44 euro. Samen met Shell is Unilever een van de zwaargewichten van de AEX. Als Unilever in waarde stijgt, gaat dus de hele AEX omhoog’, licht Taco toe.

‘Unilever heeft generaliserend gezegd ietwat traditionele beleggers die zekerheid willen. Mensen associëren dit type grote bedrijven doorgaans terecht niet met een spectaculair koersverloop maar meer met een goed dividendrendement’, aldus Taco. ‘Een dergelijke snelle koersstijging is dus een positieve schok. Hierbij moet ik wel zeggen dat je met beleggen natuurlijk alle kanten op kunt. Een sterke stijging hoeft niet voor iedereen gunstig te zijn. Maar over het algemeen kun je stellen dat beleggers eerder omhoog zijn gericht en dus geld verdienen.’

Verschillende reacties van beleggers

Taco sprak op de bewuste dag met meerdere type beleggers en legt uit dat er verschillende manieren zijn waarop je een belang in Unilever kunt hebben. De ene reactie was ‘het gaat lekker zo en ik houd mijn aandeel nog even aan, want hier speelt iets en wellicht komt het aandeel nog veel hoger uit’. Een andere belegger daarentegen beschikte bijvoorbeeld  over een optiepositie op Unilever. Taco: ‘met een verplichting om gedurende een x-aantal maanden het aandeel Unilever op een bepaalde waarde te kopen. Zo iemand heeft in plaats van een aandeel een verplichting. De optie heeft dan ook een eigen koers. Deze klant kan bijvoorbeeld tot december wachten, maar omdat het aandeel opeens tussentijds 13 procent hoger eindigt door het nieuws van een mogelijke overname, kan die persoon gebruik van die harde stijging maken en tussentijds winst nemen.’

Later bleek dat de gesprekken over overname ineens gestaakt waren. Men verwachtte dat het aandeel Unilever weer terug zou zakken, maar dat is niet gebeurd. De koers van het aandeel Unilever stond vier dagen later en nu (7 maart) nog steeds rond de 45 euro. Dit lijkt erop te duiden dat de markt ‘denkt’: waar rook is, is ook vuur. Er speelt iets.

Uiteindelijk is alles te koop

Een andere gedachte van beleggers was dat bedrijven in Europa, ook de traditionele en grote, uiteindelijk allemaal te koop zijn. Zeker nu geld niets meer waard is en bedrijven – vooral de grote – er zo gemakkelijk aan kunnen komen’ . In dit geval is het opvallend dat Kraft Heinz een stuk kleiner is dan Unilever. Zodoende kun je eigenlijk ook niet meer spreken van stabiele aandelen in deze tijd waarin de wereld een beetje op zijn kop staat met lage rente, Trump, de oliecrisis en de Brexit. Op de beurs en dus ook in het Beleggerscentrum waar Taco dagelijks met beleggers spreekt, komt aldus feitelijk alles wat er in de wereld speelt samen. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan contact op met Alex Spanje: +34 952 924 011 of via info@alexspanje.com.

Dit vind je misschien ook leuk