Marbella en Mijas grote voortstuwers vastgoedmarkt Costa del Sol

door admin
Marbella en Mijas grote voortstuwers vastgoedmarkt Costa del Sol

Die belangstelling is vooral onder buitenlanders groot. Zij opteren vaak voor een vakantiehuis of een woning onder de zon om gedurende hun pensioen van te genieten. Volgens vastgoedadviesbureau Aguiere Newman is er sprake van een progressieve toename van verkopen zowel in de stad als langs de kust. Uit het onderzoek ‘Estudio Visión 2017 Mercado Inmobiliario de Málaga’ blijkt dat in Málaga 76% meer woningen worden verkocht ten opzichte van het minimum gedurende de crisis. In torremolinos is dat zelfs 119%, in Benalmádena 73% in Fuengirola 77%, in Marbella 89% en in Estepona 95%.

Tweedehandswoningen

Wel stelt het onderzoek dat de schaarste aan nieuwbouwwoningen zorgt voor een focus op tweedehandshuizen. In 2016 gingen 19.438 van dit type woningen over naar een nieuwe eigenaar ten opzichte van de verkoop van 1.624 nieuwbouwwoningen. In de stad was dat 5.064 oude in relatie tot 459 nieuwe woningen.

NIeuwbouw

Het afgelopen jaar was het aanbod aan nieuwbouwwoningen 3.944 eenheden. Met de grote interesse voor nieuwbouw aan de kust betekende dat dat zodra deze woningen op de markt kwamen, deze meteen werden verkocht, en vaak werden ze al vanaf het plan verkocht. Volgens de onderzoekers is er een groeiende belangstelling van investeerders voor plots en grondstukken voor nieuwbouwprojecten met name in de stad en zo dicht mogelijk bij de kust.

Op dit moment zijn er in Málaga 56 projecten in aanbouw voor een gemiddelde prijs van 1.682 euro per vierkante meter en in Marbella 37 projecten voor een gemiddelde prijs van 2.594 euro per vierkante meter. In Málaga en Mijas stegen de gemiddelde prijzen voor de woningen die werden verkocht respectievelijk met 17 en 20 procent. Deze plaatsen vormen de motoren voor de vastgoedmarkt in de provincie.

Málaga op één

Wat aantal woningen betreft dat verkocht wordt per duizend inwoners staat Málaga als Spaanse provincie op nummer één. Het gaat hier om 16,94 woningen per duizend inwoners in de afgelopen 12 maanden. Daarna volgt Alicante met 16,75, Almeria met 13,09 en de Balearen met 12,70. In de provincie Málaga gaat één op de drie verkochte woningen naar buitenlanders.

Prijzen nog lang niet op maximum

Over heel Spanjebekeken, blijken de prijzen terug te zijn op het niveau van 2004. Deze zijn zodoende nog lang niet aangekomen bij de prijzen zoals die waren op het hoogtepunt van de vastgoedmarkt tussen 2006 en 2008 voor de vastgoedzeepbel uiteenspatte.

Nederlandstalige makelaar

Ben je op zoek naar een woning in de provincie Málaga, schakel dan een betrouwbare makelaar in en het liefst een met veel ervaring, die de omgeving kent en die ook Nederlands spreekt. Zo wordt je zoektocht in het oeverloze aanbod wat gemakkelijker en zal het gehele aankoopproces op professionele wijze worden begeleid. Een Nederlandstalige makelaar die toegang heeft tot het complete aanbod aan woningen en nieuwbouwprojecten aan de Costa del Sol is Villa Nova Real Estate. Neem vrijblijvend contact op om te praten over de mogelijkheden.

Lees ook: Tien redenen waarom je aan de Cosat del Sol wilt wonen

Dit vind je misschien ook leuk