Zes Ibex-bedrijven ontvangen 420 miljoen aan Europese fondsen

door admin
Zes Ibex-bedrijven ontvangen 420 miljoen aan Europese fondsen

Dit baseert de fact checking website Newtrial op gegevens van het Contracting Portal. Van de 420 miljoen euro die is toegekend, behoort 32% tot contracten die zijn onderhandeld zonder publiciteit, in een besloten procedure, waarbij bedrijven alleen toegang krijgen op uitnodiging van de overheidsadministraties.

Onderzoekers van Newtral.es hebben meer dan 5.000 contracten geanalyseerd die tot 24 augustus 2022 via deze fondsen zijn gefinancierd. Telefónica is het Ibex-bedrijf dat de meeste contracten heeft ontvangen (26). Wel zijn die voor een kleiner bedrag aangezien ze in totaal 90 miljoen euro bedragen.

Aan de andere kant heeft ACS 9 contracten binnengehaald voor 141 miljoen euro. De analyse omvat de contracten die zijn gegund aan de joint ventures die de Ibex-bedrijven hebben gesloten met anderen die dat niet zijn.

Onderhandelingsprocedure zonder publiciteit

Bijna een derde van het geld dat aan de Ibex-bedrijven werd toegekend, is afkomstig van contracten die alleen toegankelijk waren op uitnodiging van de overheden. Het betreft namelijk contracten die een onderhandelingsprocedure volgen zonder publiciteit. Dat betekent dat er niet over gepubliceerd wordt en dat de bedrijven die eraan deelnemen eerder al door de aanbestedende dienst van de staatsadministratie zijn uitgenodigd. Bovendien kunnen de uitgenodigde bedrijven met de aanbestedende dienst onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst.

De grootste bedragen die Telefónica en Indra hebben ontvangen, zijn afkomstig van contracten die zijn onderhandeld zonder reclame. In totaal hebben beide via deze procedure 122 miljoen euro ontvangen.

Aan de andere kant komt ongeveer 71% overeen met de Europese fondsen die via een open procedure aan Ibex-bedrijven zijn toegekend, een procedure waarbij elke geïnteresseerde ondernemer een voorstel kan indienen.

Adif

Adif is het openbare bedrijf dat het meeste geld uit de fondsen heeft toegekend aan Ibex-bedrijven, voor het totale bedrag van 202 miljoen euro. Op de tweede plaats staat het ministerie van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking met 57 miljoen euro en op de derde plaats het ministerie van Economische Zaken met 48 miljoen.

ACS en ArcelorMittal zijn de bedrijven die van Adif het meeste geld toegekend hebben gekregen. In totaal komen ze beide voor in 16 contracten. Aan de andere kant is Telefónica het bedrijf dat het vaakst is beloond door contracten van het Ministerie van Energie, Toerisme en Digitale Agenda, met 8 onderscheidingen, en in die van de autonome gemeenschap van Castilla-La Mancha, met 5 onderscheidingen.

Ferrovial

Met betrekking tot het concurrentieniveau dat elk bedrijf heeft gehad toen het aan elk contract deelnam, is Ferrovial gemiddeld het Ibex-bedrijf dat de meeste concurrentie heeft gehad in al zijn contracten. Het concurreerde gemiddeld met maximaal 11 bedrijven. Op de tweede plaats komt ACS met gemiddeld 9 bedrijven. 

Aan de andere kant waren Iberdrola, Telefónica en Indra de bedrijven die het minst moesten concurreren, aangezien gemiddeld niet meer dan 2 bedrijven hebben deelgenomen aan hun gegunde contracten.

Grootste contracten voor Indra, Telefónica en ACS

Het grootste contract van 69 miljoen euro ging naar een joint venture van Indra enTelefónica. De opdracht is aanbesteed door het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie voor de uitvoering van het Consulaire Digitaliseringsplan van het ministerie.

De op één na grootste van 52 miljoen euro is toegekend aan een joint venture tussen Dragados en Tecsa Empresa Constructora (een dochteronderneming van de Dragados-groep), beide behorend tot de ACS-groep. Dit contract werd aanbesteed door Adif met een basisbudget van 61 miljoen euro en betreft het uitvoeringsproject voor normaalspoor tussen Astigarraga en Irun.

Type contract

Wat het type contract betreft: ongeveer 42% van het toegekende geld is bestemd voor opdrachten voor werken (182 miljoen euro), 33% voor diensten (12 miljoen euro) en 23% voor leveringen (99 miljoen euro).
Newtrial.es heeft de ACS Group, Telefónica en Indra gevraagd naar de contracten en hun bedragen, maar geen van de drie bedrijven wilde commentaar geven.

Dit vind je misschien ook leuk