Zo doet Valencia de titel ‘Groene hoofdstad van Europa’ eer aan

door admin
Turia Park Valencia

In het kader van haar status als Europese Groene Hoofdstad in 2024 heeft de stad València een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar haar stedelijk bos. De stad overtreft met het aantal bomen de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen ratio van één boom per drie inwoners.

De stad beschikt over 15,5 vierkante meter groen per inwoner en één boom per 1,92 inwoners. Van de in totaal 419.034 bomen bevinden de meeste zich in niet-gemeentelijke groene zones. Bijna 44% van de bomen die door de gemeente worden onderhouden zijn witte dennen. V

Valencia beheert een oppervlakte van 1.254 hectare aan parken en groene zones. Dat komt neer op 15,5 vierkante meter per inwoner en ligt iets boven de door de WHO aanbevolen 15 vierkante meter. Naast gemeentelijke zones zijn er ook privé- en andere publieke groene ruimtes die 38% van de boomdekking uitmaken.

Het onderzoek toont aan dat er 405 verschillende boomsoorten zijn in het gemeentelijk onderhoud. Daarmee staat Valencia op de zestiende plaats van steden in het westen met het meeste aantal bomen. Het is in dit verband de derde stad in Spanje en de achtste in Europa. Hiermee staat Valencia op hetzelfde niveau als steden als Los Angeles en dicht bij Londen en San Francisco.

Bomen en hun waarde

Ondanks de culturele betekenis van de sinaasappelboom in València, maakt deze slechts 4,7% van de bomen op publiek terrein uit. De meest voorkomende boom is de Aleppoden of Pinus halepensis (43,7%), gevolgd door de gewone plataan Platanus x hispanica (3,8%). Andere veelvoorkomende soorten zijn de kralenboom of Melia azedarach (3%), de zwepenboom of Celtis australis (3%) en de palmboom Washingtonia robusta (2,9%).

De waarde van deze groene zones wordt geschat op 404,66 miljoen euro. Ze slaan meer dan 48.000 ton koolstof op en vangen jaarlijks ongeveer 3.700 ton koolstof. Dat komt neer op een economische waarde van meer dan 11,7 miljoen euro. Daarnaast helpt de stedelijke vegetatie bij het vasthouden van regenwater, wat kosten bespaart op infrastructuren voor waterbeheer.

Verdeling van het stadsbos per wijk

  • Poblats del Sud: Dit district heeft de hoogste structurele waarde (170,46 miljoen euro) en de meeste jaarlijkse voordelen (3,3 miljoen euro), en de meeste vervuilingsvangst per jaar.
  • Quatre Carreres: Dit district staat tweede met totale jaarlijkse voordelen van 996.346,38 euro en een structurele waarde van 32,09 miljoen euro.
  • Campanar: Derde in voordelen met 619.963,25 euro per jaar en een structurele waarde van 20,78 miljoen euro.
  • Poblats del Nord: Hoewel het lagere jaarlijkse voordelen heeft (882.678,33 euro), heeft het een significante structurele waarde van 40,71 miljoen euro.

Turia Park

Het Parque Turia in Valencia is een mooi voorbeeld van stedelijke transformatie en natuurbehoud. Het ligt in de oude rivierbedding van de rivier Turia, die na de grote overstroming van 1957 werd omgeleid. Het park werd op 13 april 2007 officieel geopend. Nu is het een van de grootste stedelijke natuurparken in Spanje, met een lengte van meer dan 9 kilometer.

Het park biedt een unieke ruimte voor ontspanning, sport en cultuur, en strekt zich uit van het Parque de Cabecera tot aan de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Binnen het park bevinden zich drie grote bosgebieden, die samen een oppervlakte van 4.684 hectare beslaan.

Dit vind je misschien ook leuk