Zwitsers ‘wolfskind’ gevonden in provincie Málaga

door admin
wolfskind in bos

In de gemeente Coín is op 18 maart per toeval een zogenoemd ‘wolfskind’ uit Zwiterland teruggevonden door een patrouille van de lokale politie. Het bijna 18-jarige meisje groeide samen met haar zusjes en vader op in een Zwitsers bos. Daar hadden ze geen enkele band met de maatschappij.

Omdat het meisje door de Zwitserse autoriteiten werd gezocht, vluchtte de vader met haar het land uit. Vervolgens kwam er een internationaal opsporingsbevel om de vader het ouderlijk gezag te ontnemen en het meisje te redden. Nadat de politie haar had gevonden is ze tijdelijk in een jeugdopvangcentrum van de Junta de Andalucía geplaatst. Op 3 mei is ze naar Zwiterland teruggekeerd onder begeleiding van Zwitserse jeugdzorgambtenaren. Daar staat ze nu onder toezicht van de overheid.

Toeval

Per toeval ontdekte de lokale politie medio maart in de buurt van winkelcentrum La Trocha een auto met een lekke band. De auto zag eruit alsof erin werd geleefd. Vlakbij de auto troffen de agenten een zeer onverzorgd uitziende man aan met een – volgens de krant SUR – ’teneergeslagen’ meisje dat ook vuile kleding droeg. Op het moment dat de politie hun identiteitsgegevens controleerde, verscheen er een waarschuwing van het systeem Sirene. Dat is een samenwerkingsverband tussen landen van de Europese Unie voor vermiste en gezochte personen. Uit dat systeem bleek het hoge vluchtrisico van de vader, waardoor het meisje onmiddellijk in veiligheid gebracht diende te worden.

Uit het contact met de Zwitserse autoriteiten bleek dat het meisje in totaal verwilderde omstandigheden is opgegroeid in een Zwitsers bos. Ze heeft nooit ergens ingeschreven gestaan, ging niet naar school of had zelfs enig contact met andere mensen. De moeder zou het meisje al zes jaar niet meer hebben gezien. Beide ouders zouden aan een mentale stoornis lijden. De vader zou naar verluidt tegen elke vorm van autoriteit of overheid zijn geweest en was daarom voortdurend op de vlucht voor alle instanties. De andere dochters zouden inmiddels al de volwassen leeftijd hebben bereikt.

Waarom ‘wolfskind’?

De term ‘wolfskind’ werd bedacht na de Tweede Wereldoorlog. ‘Wolfskinderen’ waren minderjarige wezen die van hun families werden gescheiden en na het conflict alleen achterbleven. Ze waren gedwongen om geïsoleerd van de mensheid door bossen te zwerven om te overleven. In Spanje is er één bekend geval in Andalusië. Marcos Rodríguez Pantoja leefde van zijn 6e tot zijn 17e jaar in de Sierra Morena. Hij werd opgevangen door een roedel wolven en groeide op zonder enige band met mensen. Zijn verhaal werd verfilmd in ‘Entre lobos’ (2010). Ook verscheen het ietwat geromantiseerde boek ‘He jugado con lobos’ van de schrijver Gabriel Jane.

Lees ook: Meer dan 5.400 mensen vermist in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk