Centrum Madrid wordt opnieuw lage-emissiezone

door admin
Centrum Madrid wordt opnieuw lage-emissiezone

Het plan bestond uit het autoluw maken van het centrum van Madrid en het weren van sterk vervuilende auto’s. Het nationale Hooggerechtshof bekrachtigde de uitspraak van het Hooggerechtshof in Madrid, die het plan Madrid Central van het Carmena-bestuur nietig verklaarde. Met de uitspraak kreeg de toenmalige PP-woordvoerder van de gemeente, Martínez-Almeida zijn zin. Madrid Central was verleden tijd. Samen met het verdwijnen van dit lage-emissieplan zouden ook de Akoestische Bescherminszones (APR’s) in het centrum tot het verleden behoren.

Cultuur van mobiliteit veranderd

De mobiliteitscultuur in de hoofdstad is sinds Almeida dat beroep aantekende echter aanzienlijk veranderd. Madrid Central bewees namelijk zijn doeltreffendheid door het verkeer in het centrum met 25% en in de stad als geheel met 10% te verminderen.

De huidige gemeente was zich hiervan bewust, zeker tegen de achtergrond van de normen uit Brussel die hoge boetes voorschrijven aan alle steden die de luchtvervuilingsniveaus overschrijden. Daarom haastte het bestuur zich om aan te kondigen dat ze een nieuwe verordening zouden indienen met verkeersbeperkingen voor het centrum van de hoofdstad, lijkend op die uit het oorspronkelijke plan Madrid Central.  

De uiteindelijke inhoud is niet bekend. Wel bekend is dat de lage-emissiezone behouden blijft, met als enige verschil dat nu toegang wordt verleend aan handelaren in het centrum onder dezelfde voorwaarden als ze al hebben.

Deze situatie verandert niets aan de twee hoofddoelstellingen van Madrid Central. De eerste is om te voorkomen dat auto’s door het centrum de stad doorkruisen. Ten tweede, wordt op basis van milieucriteria, de toegang van voertuigen tot het centrum beperkt voor degenen die er wonen of werken.

Er wordt nu een periode van politieke onderhandeling geopend. De nieuwe versie van Madrid Central moet worden goedgekeurd door een meerderheid in de plenaire vergadering van de stad.

Dit vind je misschien ook leuk