Noodweer slaat flink toe in een groot deel van Spanje

door admin
Noodweer slaat flink toe in een groot deel van Spanje

In delen van de regio’s Madrid, Castilla-La Mancha, Castilla y León en Navarra leidde in de eerst uren van deze woensdag de depressie op hoog niveau (DANA) tot circa 9.000 blikseminslagen en zware regenval. In Otones de Benjumea (Segovia) sloeg de bliksem in het dak van een kerk die vervolgens af is gebrand en een andere blikseminslag leidde tot het instortn van een deel van het dak van het Amazon-distributiecentrum in Illescas (Toledo). Veel gebouwen en huizen raakten overstroomd, er waren stroomstoringen, vallende bomen en takken. Het Spaanse meteorologische instituut had voor woensdag weeralarm code oranje (belangrijk risico) afgegeven. 

Ebro-delta

Bewoners van de Ebro-delta en omgeving wordt geadviseerd in hun woningen te blijven en het liefst te slapen op bovenverdiepingen. Mensen wordt afgeraden naar kelders of parkeergarages te gaan vanwege overstromingsgevaar. Talloze oproepen komen binnen bij de alarmcentrale van door hoog water vastzittende mensen. 

Toledo overstroomd

De waterhoos die deze woensdag een deel van de provincie Toledo, inclusief de hoofdstad, trof, heeft geleid tot overstroomde steden en enkele tientallen auto’s die vast kwamen te zitten op de N-400 die de stad Toledo verbindt met Benquerencia.

Madrid en de metro

In Madrid werd vanwege het noodweer de metrodienst ’s ochtends onderbroken en werd de circulatie in enkele tunnels afgesloten. Dit heeft geleid tot belangrijke files en vertragingen.

Regio Valencia

In Valencia, waar de viering van een late en atypische Fallas 2021 is begonnen, kijkt menigeen bezorgd naar de lucht en naar de regen die naar verwachting donderdag echt zal losbarsten. In Castellón is het ravijn van Triator de Vinar overstroomd als gevolg van de hevige regenval van de afgelopen uren en hebben sommige mensen vastgezeten in hun voertuigen, zoals de burgemeester, Guillem Alsina, Efe heeft laten weten.

De noodhulpdiensten zijn al vanaf 12 uur bezig in Vinaròs om alle mensen te redden die vast waren komen te zitten in hun huizen en in auto’s door de overstromingen die vanmiddag ontstonden tussen het zuiden van Taragona en het noorden van Castellón. 

Overstroomde camping in Catalonië

In Els Alfacs de Alcanar (Tarragona), zijn zo’n zeventig klanten vast komen te zitten in de gemeenschappelijke faciliteiten van de camping vanwege de schade die is opgetreden in een tiental bungalows. In deze stad in Tarragona loosde de storm 232 liter per vierkante meter, waarvan 77 liter in slechts 30 minuten, volgens gegevens van de Meteorologische Dienst van Catalonië (SMC). Bovendien heeft Alcanar te lijden gehad van overstromingen in de regio’s Montsià en Baix Ebre, in Tarragona.

Storingen bij de AVE

In Castilla-La Mancha, overstroomde de stad Guadamur (Toledo) grotendeels. Het water kwam tot een meter hoog, volgens burgemeester Sonia Gutiérrez. Ze meldde ook dat de stroming veel auto’s heeft meegesleurd, waaronder haar eigen auto. Verder is de AVE-dienst Madrid-Toledo onderbroken en zijn verschillende routes in de Castiliaanse hoofdstad La Mancha afgesloten voor verkeer.

Ook in Logroño zijn er overstromingen en stroomstoringen geweest. In Navarra wordt het noodweer van deze ochtend al gerekend tot het meest intense van het afgelopen decennium, volgens Peio Oria, afgevaardigde van Aemet. De snelweg N121 die Caparroso en Los Abetos verbindt is afgesloten vanwege overstromingen.

Wat zijn de verwachtingen voor donderdag?

De storm is gaan liggen, maar zal donderdag znog steeds grote schade aanrichten. Met name de eilanden Mallorca en Menorca, op de Balearen (het laatste eiland zal een gele waarschuwing hebben voor overstromingen), voor Tarragona, Castellón en Valencia geldt code oranje, terwijl code geel geldt voor: Huesca, Zaragoza, Teruel, Asturië, Cantabrië, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Zamora, Cuenca, Guadalajara, Barcelona, ​​​​Girona, Lleida, Lugo, Ourense, Madrid, Navarra, Álava, Guipúzcoa, Vizcaya en La Rioja.

Volgens de AEMET zal de instabiliteit met stortbuien en stormen aanstaande donderdag aanhouden in grote delen van de noordelijke en oostelijke helften van het schiereiland,en de Balearen. Plaatselijk kunnen de buien sterk zijn en gepaard gaan met hagel, vooral in Castellòn en Valencia in de vroege ochtend. 

Met minder waarschijnlijkheid en zwakker naarmate ze verder naar het zuidwesten trekken, kan het ook nog gaan spoken in andere delen van het schiereiland en de Balearen. Alleen het zuidwestelijke derde deel van Spanje, de westelijke Cantabrische kust en de Galicische kust gaat de dans ontspringen. Daar wordt alleen bewolking verwacht. 

Spaanse premier leeft mee

Premier Sánchez leeft mee met alle getroffenen en steekt op Twitter ook de reddingsdiensten een hart onder de riem: “Mijn solidariteit met alle gebieden die getroffen zijn door de regen van de afgelopen uren. Veel provincies zijn alert op hevige regenval en stormen. Hulpdiensten bedankt voor hun immense werk, laten we hun instructies opvolgen en maximale voorzichtigheid betrachten”. 

(foto: archiefbeeld van de overstroming van 2020)

Dit vind je misschien ook leuk