Update bosbrand Zuid-Spanje

door admin
Update bosbrand Zuid-Spanje

Burgemeester José Carrasco van Casares, verklaarde op maandagochtend dat op dat moment de brand nog ver van zijn dorp is en dat er daarom nog geen sprake was van ‘diriect gevaar’. Sinds zondagochtend staat het Spaanse leger de brandweer bij. Bij daglicht zijn er weer 41 luchtmiddelen actief en zeker 600 brandweerlieden verspreid over verschillende grondploegen.

Inwoners van zes dorpen zijn geëvacueerd: het gaat om Jubrique, Genalguacil, Faraján, Pujerra, Alpandeire en Júzcar. Vier andere dorpen in Valle del Genal zijn in afwachting van een mogelijke evacuatie: Algatocín, Benalauría, Benadalid en Atajate. Op het moment zijn 1.616 inwoners van Valle del Genal tijdelijk uit hun huis geplaatst. De 1.054 mensen die donderdag al werden geëvacueerd uit verschillende urbanisaties in Estepona en Benahavis konden zondagavond terugkeren naar huis.

Volgens de laatste balans is een gebied van 7.400 hectare met en perimeter van 84 kilometer verwoest. Donderdagavond kwam een 44-jarige brandweerman om het leven. Zondag raakten er twee gewond. 

De meteorologische situatie is sinds de nacht van zondag op maandag gunstiger geworden met een hogere luchtvochtigheid. Bovendien valt er hier en daar lichte regen. Naar verwachting volgen op dinsdag echte buien dus de hoop is daarop gevestigd.

‘Meest complexe brand’

De bosbrandenbestrijdingsdienst Infoca spreekt over ‘de meest complexe brand die we de laatste jaren in Spanje hebben gekend’. Directeur Juan Sánchez verzekerde zijn toehoorders ervan dat het vuur hen heeft gedwongen en ‘plan B en een plan C’ te hebben als gevolg van de wijzigingen in de weersomstandigheden. De brand wordt er een van de zesde generatie en de E-categorie genoemd. Dat is het maximale niveau van gevaar en risico binnen de classificatie van Infoca. 

Veranderlijke wind

De wind die steeds van richting veranderde speelt daarin een belangrijke rol. Toen de brand uitbrak waaide er en westenwind (terral) die het vuur dat net ten zuiden van Genalguacil werd aangestoken, richting het zuiden en Estepona voerde. De twee daaropvolgende dagen waaide er een levante (oostenwind) die begon als lichte bries, maar op zondag behoorlijk intens werd. Toen draaide alles opeens om: de kop van het vuur veranderde in de staart en de fronten die bestreden moesten worden kwamen in korte tijd helemaal aan de andere kant te liggen.

Wat het werk voor de brandweerlieden ook moeilijk maakt is de complexe orografie van het terrein. Het gaat om een bergachtig en veelal dichtbegroeid natuurgebied.

Tot slot kregen de bestrijdingsdiensten te maken met de interne dynamiek die ontstond als gevolg van de enorme hitte. ‘Deze brand leidt zijn eigen leven’, zei een woordvoerder van Infoca op zondag. Door de snel opstijgende en zich horizontaal verplaatsende lucht vol rook en brandbare delen, ontstond op zondag een tweede brand. In de vier dagen dat de Sierra Bermeja en de Valle del Genal in brand staan, zijn er minstens drie pyrocumuli gevormd. Grote vuurwolken waaruit het brandende deeltjes kan regenen.

Gewonde brandweerlieden

De twee gewonde brandweermannen zijn zondagmiddag overgebracht naar het ziekenhuis en beiden herstellen goed van hun verwondingen die ze zondag – los van elkaar – opliepen. In beide gevallen ging het om incidentele ongelukken als gevolg van de instabiliteit van het terrein en de steilheid van de orografie waarin de professionals die momenteel strijden tegen de brand gedwongen worden te werken. Een brandweerman raakte gewond aan een ben en de ander aan zijn rug en knie.

8 Miljoen euro voor herstel

Maandagochtend maakte de provincie Málaga bekend een fonds van in eerste instantie 8 miljoen euro vrij te maken om na de brand de verwoeste zone te herstellen.

Geen tijd voor verspreiden van leugens

Francisco Salado van de Diputación wilde nog benadrukken dat de burgemeesters van de getroffen dorpen rustig moeten blijven. Hij zei goed hun zorgen en angsten te begrijpen, maar benadrukte dat dit niet de tijd is om twijfels te zaaien over de professionaliteit van Infoca. ‘Dat helpt niet en is zeer onterecht’. Hiermee verwees hij naar de insinuatie van een van de burgemeesters, gevoed door onvrede onder zijn burgers, dat de brandweer meer moeite zou doen om de villa’s aan de kust te beschermen dan de dorpen in het binnenland.

Salado: ‘Het is nu absoluut niet het moment voor opportunisme om een minuut van glorie te zoeken met demogagie, populisme en leugens. Alle levens zijn evenveel waard, net zoveel als die van alle brandweerlieden die zich dag en nacht en met gevaar voor eigen leven inzetten om het vuur te blussen. Het is een verschrikkelijke, helse bosbrand die op bepaalde momenten eenvoudigweg niet meer te blussen was.”

Dit vind je misschien ook leuk