Macro-botellón op universiteitsterrein in Madrid wekt verontwaardiging en zorgen

door admin
Macro-botellón op universiteitsterrein in Madrid wekt verontwaardiging en zorgen

Rond middernacht arriveerde de politie die tot 7 uur ’s ochtends bleef. Omdat de politie niet vooraf op de hoogte was gesteld, was het onmogelijk om de mensenmenigte zonder een vooraf georganiseerd apparaat uit elkaar te halen. Daarom richtten de agenten hun inspanningen op het vermijden van incidenten, met name op de wegen in de buurt en rond de ingangen van de metro. 

Onder druk van de politie gingen de aanwezigen geleidelijk weg. Door het gebrek aan transport in de vroege ochtend ging dat wel zeer langzaam. De politie kreeg versterking van UID-troepen uit andere districten (vooral Moncloa) en steun vanuit de lucht via drones. De laatste studenten waren rond 7 uur ’s ochtends verdwenen. 

Dit weekend was er meer nachtleven dan de week ervoor, maar er hebben zich geen opmerkelijke incidenten voorgedaan. Elk weekend worden 200 extra agenten ingezet die werken aan het uit elkaar drijven van botellones, groepen jongeren die op openbare locaties komen drinken en feesten. 

Nog een botellón in Barcelona

Circa 8.000 mensen hielden samen een botellón op de campus van de Autonome Universiteit van Barcelona (UAB), in Cerdanyola del Vallès (Barcelona). De rector van de universiteit, Javier Lafuente, verklaarde aan Europa Press dat de schoonmaakploegen, die sinds 6:00 uur ’s ochtends aan het werk waren, nog “uren” voor de boeg hebben om alle troep die de studenten en andere jongeren hebben achtergelaten op te ruimen. 

De rector kondigde aan dat de universiteit maatregelen zal nemen om toekomstige botellones op de campus onmogelijk te maken. De moeilijkheid hier is dat de campus open is en vanuit alle richtingen toegankelijk is, dus moeilijk te controleren. 

Afval en vandalisme in Madrid

Ook een woordvoerster van de Complutense in Madrid liet weten dat de universiteit een “schadebeoordeling” maakt. In een tweet met een GIF waarop een zee van achtergelaten afval is te zien bestaande uit plastic zakken, flessen en andere troep, roept de universiteit studenten op hun verantwoordelijkheid te nemen: “Is dit het beeld dat we van de universiteit willen geven? Het is ieders verantwoordelijkheid deze houding te stoppen”. Bovendien kondigde de decaan Rechten, de meest getroffen faculteit, aan dat hij “de betreurenswaardige vandalistische acties” aan de kaak zal stellen met verwijzing naar de schade aan het “publieke erfgoed van de universiteit”. Hij sprak van een “ondraaglijke onverantwoordelijkheid”, die “niet representatief” is voor de studenten van zijn onderwijsinstelling.

Covid-risico

Iets anders dat als zorgelijk wordt ervaren is dat de studenten geen onderlinge afstand houden, stonden te schreeuwen en zingen en geen mondkapjes droegen. Carmen, een universiteitsmedewerker, bracht de bezorgdheid over die zich onder het campuspersoneel verspreidde: “Ik weet dat we bijna allemaal zijn ingeënt, maar het idee dat we maandag dezelfde ruimtes delen is niet prettig, na het zien van die beelden”.

Docenten laken de beelden met het oog op de maandenlange moeite die de universiteit zich heeft getroost om het representatieve onderwijs weer terug te kunnen laten keren. Deze week installeerde het Rode Kruis punten op verschillende campussen in Madrid, zodat studenten zich zonder afspraak konden laten vaccineren. 

De 14-daagse cumulatieve incidentie van gevallen in de regio neemt af, maar is hoger dan het nationale gemiddelde. Volgens het laatste epidemiologische rapport telt de regio 100,72 positieven per 100.000 inwoners. En de tweede meest getroffen groep is tussen de 12 en 19 jaar oud.

Dit vind je misschien ook leuk