Vulkaanuitbarsting op La Palma in explosieve fase en lava bijna in oceaan

door admin
Vulkaanuitbarsting op La Palma in explosieve fase en lava bijna in oceaan

Het moment dat de rivier van lava, op sommige plekken 12 meter hoog, de zee bereikt, wordt met angst en beven tegemoet gezien. Dat wordt een van de meest kritieke momenten wat betreft de bescherming van de bevolking op het eiland vanwege de giftige stoffen die vrijkomen op het moment dat de lava met een temperatuur van 1.000 graden het water raakt. 

Volgens de laatste gegevens van de autoriteiten op het eiland heeft het natuurfenomeen ruim 6.000 mensen uit hun huizen gedreven, 183 woningen op zijn weg verzwolgen en 200 infrastructuren vernietigd. 

Explosieve fase

Volgens Involcan is de uitbarsting nu in een explosieve fase aanbeland. Men legt uit dat gedurende de laatste uren van dinsdagavond een ‘sterke toename van de amplitude van de vulkanische tremor’ optreedt. Dit is een indicator van de intensiteit van de stromboliaanse explosieve activiteit (regelmatige kleine erupties) in de actieve monden op dit moment.’

Tot nu toe zijn er negen eruptieve kraters ontstaan, hoewel de directeur van Involcan niet uitsluit dat er nieuwe punten kunnen onstaan waar lava uitgestoten wordt. Bovendien kan de dikte van de lavamuur die richting de zee stroomt, tot 12 meter op sommige punten, in gebieden met steilere hellingen ertoe leiden dat grote delen lava los komen van de voorkant van de ‘muur’ en grotere afstanden kunnen overbruggen. 

Wat de duur van de uitbarsting betreft heeft het college van geologen gezegd dat het ‘onmogelijk te voorspellen is’ hoelang de uitbarsting zal duren. Hoewel sommige experts spreken over één tot drie maanden. 

Lava veegt laatste dorp voor kust weg

Inmiddels verdwijnt het dorpje Todoque onder een dikke laag lava. Dit vormt de laatste bebouwing voor de zee aan de westkant van het eiland. Inwoner Pedro Miguel, die alle controles wist te omzeilen om toch naar zijn huis te gaan, zag het voor zijn ogen opgslokt worden door een ‘zee van vuur, alsof de duivel uit de aarde was gekomen’, zegt hij in tranen tegen een verslaggever van 20Minutos. 

Wat te doen met mensen van wie hun woningen en zelf hun hele dorp simpelweg niet meer bestaan? Psycholoog Cristina García, coördinator van een team van psychologen op het eiland die de inwoners bijstaan, zegt dat op het moment mensen alleen maar kunnen ‘wachten en geduld hebben, want we weten niet hoelang dit gaat duren. We moeten bekijken welke middelen en hulpmiddelen eenieder heeft. Het belangrijkste is nu dat ze zich emotioneel kunnen ontladen en dat in hun basisbehoeften wordt voorzien’. 

Dit vind je misschien ook leuk