Vulkaanuitbarsting krachtiger: vluchten geannuleerd en nieuwe krater ontstaan

door admin
Vulkaanuitbarsting krachtiger: vluchten geannuleerd en nieuwe krater ontstaan

Op de zuidwestflank van de vulkaan is een nieuwe opening ontstaan waaruit vuur en as en ook lava komt. Nu heeft de aswolk die door de vulkaan wordt uitgestoten, vliegmaatschappijen gedwongen hun vluchten voor deze vrijdag te annuleren, zo meldden bronnen in de krant 20Minutos. Het is al de zesde dag dat de vulkaan vuur spuwt en grote hoeveelheden lava uitstoot. De explosieve fasen nemen toe en de lavatongen hebben volgens de autoriteiten al zo’n 240 hectare land verwoest in een omtrek van bijna 16 kilometer. Er zijn twee actieve lavastromen op het moment. Volgens het laatste rapport van vrijdagochtend reikt de kolom van gassen of pluimen die uit de vulkaan komen tot 4.500 meter hoog.

Geannuleerde vluchten

De vliegmaatschappij Binter heeft alle vluchten tussen de andere Canarische Eilanden en ‘la isla bonita’ geannuleerd. Het is niet duidelijk wanneer de vluchten weer kunnen worden hervat. Binter laat ook weten dat het via de gebruikelijke kanalen reageert op verzoeken om vluchten te wijzigen of om geld teruggave. Iberia en Canaryfly hebben via hun sociale netwerken ook de annulering van hun vluchten van en naar La Palma gemeld.

In antwoord op de gecancelde vluchten heeft de rederij Fred. Olsen Express het aantal verbindingen over zee met het eiland La Palma verhoogd om te voldoen aan de transportvraa tijdens de noodsituatie op het eiland. 

Wederopbouwplan voor rampgebied

Vrijdag kondigde de Spaanse premier een wederopbouwplan aan met snelle en langetermijnmaatregelen voor het eiland dat komende dinsdag in de ministerraad tot rampgebied zal worden verklaard. De regering van de Canarische Eilanden heeft aangekondigd 280 woningen te kopen. De gedupeerden van wie hun woningen door de lava zijn verzwolgen, worden ondergebracht in hotels en gezondheidscentra. Er zijn 390 gebouwen en 14 kilometer aan wegen verwoest. 

Brandweerlieden hebben zich vrijdagmiddag teruggetrokken uit Todoque, waar de lava langzaam voortschrijdt, vanwege de toename van explosies, pyroclasten en as die in het gebied vallen.

Nieuwe evacuaties

Op vrijdagmiddag is Pevolca (plan voor civiele bescherming tegen vulkanische risico’s) begonnen met het evacueren van de bewoners van de wijken Tajuya, Tacande de Arriba en Tacande de Abajo vanwege de toename van de explosieve verschijnselen op het eiland. Voor deze bewoners gold eerder een bevel tot opsluiting in hun huizen, dat nu met de evacuatie is opgeheven. 

Dit vind je misschien ook leuk