Tweede aardbeving met kracht 5 in één weekend op La Palma

door admin
Tweede aardbeving met kracht 5 in één weekend op La Palma

42 dagen geleden begon de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma en deze duurt nog steeds voort. De lava zet zijn opmars naar de zee voort. Op dit moment zijn honderden toeristen op het eiland, vanwege het lange weekend van Allerheiligen. Ze willen de uitbarsting met hun eigen ogen zien en zelf ervaren. 

Volgens de laatste informatie van het vulkanologisch instiituut Pevolca is de uitstoot van zeer vloeibare lava de afgelopen uren toegenomen en het getroffen gebied bedraagt inmiddels ​​1000 hectare. Bovendien registreerde het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) deze zondag opnieuw een aardbeving van magnitude 5. Dat is de tweede van deze omvang binnen 48 uur en tevens de tweede in de hele periode sinds de uitbarsting begon.

De eerste van deze omvang vond zaterdag om 7.24 uur plaats op 35 kilometer diepte onder de gemeente Mazo, terwijl op zondag de krachtige beving werd geregistreerd om 5:52 uur op 45 kilometer diepte onder Mazo. Deze beving krijgt een intensiteit IV op een schaal van XII en is op het hele eiland gevoeld.

Asvolume

De directeur van het Nationale Geografische Inistituut (IGN) op de Canarische Eilanden en woordvoerder Pevolca, María José Blanco, heeft benadrukt dat er de afgelopen 48 uur een aanzienlijke emmissie is geweest van as, dat de hele westelijke en noordwestelijke kant van het eiland heeft bedekt.

Deze uitstoot van as ging gepaard met hoorbare explosies van grote intensiteit die veroorzaakt zouden kunnen worden door een intens ontgassingsproces. Er zijn ook verschillende vulkanische stralen geweest – Aemet registreerde gisteren (zaterdag) tussen 09:48 en 22:23 uur 16 vulkanische stralen- en schokgolven die verband houden met de meest energetische explosies van de vulkaan.

Lagere seismische activiteit, maar heviger lavaproductie

Miguel Ángel Morcuende, technisch directeur van Pevolca, zei zondag op een persconferentie dat er een afname is van het aantal aardbevingen, maar dat dit niet gepaard gaat met een afname van de productie van lava. In feite blijft de lava, die erg vloeibaar is, zich voeden met de hoofdstromen. 

De uitstoot van zwaveldioxide in de pluim blijft dalen, maar blijft desondanks ‘zeer hoog’, aldus Morcuende. Daarnaast is er in de afgelopen 20 uur een toename geweest van zwevende deeltjes, voornamelijk in Los Llanos de Aridane.

Inwoners van vijf gemeenten moeten binnen blijven

Door de toegenomen productie van lava dringen de autoriteiten er bij de bewoners van vijf gemeenten op aan niet de straat op te gaan. Het gaat om de Aridane-vallei, Los Llanos, El Paso en Tazacorte en Puntagorde en Tijarafe.

Er zijn momenteel 2.562 gebouwen en constructies verwoest door lava en 146 zijn momenteel in gevaar. Dit maakt dat in totaal 2.708 gebouwen en constructies getroffen zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk