Het weer in Spanje tijdens Semana Santa 2022

door admin
Het weer in Spanje tijdens Semana Santa 2022

Omdat Semana Santa vaak in april valt, is de kans op regen in die week ook altijd groot. Het Spaanse gezegde ‘Abril aguas mil’ (vrij vertaald: het regent veel in april) geeft dit risico al aan. Het Spaanse weerinistituut Aemet verwacht een gevarieerd weerbeeld als gevolg van twee fronten die passeren met de buien ‘Diego’ en ‘Evelyn’. Daarna wordt het vanaf Jueves Santo (donderdag 14 april) weer beter.

Reken op kou, warmte en regen

El País raadt mensen dan ook aan in hun koffer van alles wat te stoppen. Iets tegen de kou, iets tegen de regen, maar ook luchtige kleding voor de mooiere momenten op de dagen zo tegen het Paasweekend.

Het is de eerste Semana Santa vakantie in twee jaar zonder beperkende maatregelen. De autoriteiten verwachten dan ook dat veel Spanjaarden op reis zullen gaan. 

Stabiel weer tot buien op dinsdag en woensdag

Het weer op Palmzondag is ‘stabiel’ met ‘zachte temperaturen’ op maandag en vanaf dinsdag gaat het regenen. Dat zegt Ruben del Campo, woordvoerder van Aemet. De resten van deze onstabiliiteit bereiken woensdag en donderdag sommige delen van het Spaanse vasteland. Del Campo benadrukt wel dat dit nog op het laatste moment kan wijzigen in de meest wisselvallige maand van het jaar.

‘Operación Salida’

Dit weekend verwacht de Spaanse Verkeersautoriteit 3,7 miljoen verplaatsingen tussen 15 uur op vrijdagmiddag en zondag middernacht. Het is de eerste massale uittocht van het jaar. In grote lijnen is het weer goed voor alle mensen die onderweg zijn.

Alleen de storm Diego vormt hierop een uitzondering. Deze zal mogelijk een grote impact hebben vanwege de harde wind aan de Atlantische kant in het Noordwesten van Spanje. Daar kunnen inwoners rekenen op ‘wind, regen en hoge golven in Galicië en Cantabrië’ dit weekend. Daarna verplaatst Diego zich zeer snel richting het centrum van het Europese continent en verdwijnt zondag van de Spaanse kaart.

Dit vind je misschien ook leuk