Prijslimiet voor gas bekendgemaakt door Spaanse premier

door admin
Prijslimiet voor gas bekendgemaakt door Spaanse premier

Door deze ‘grensaanpassing’ wordt de uitvoer van elektriciteit naar andere landen vergoed tegen de overeengekomen prijs die lager ligt dan de prijs die zou gelden zonder aanpassingsmechanisme. 

De cap op gas die vrijdag wordt goedgekeurd tijdens een buitengewone ministerraad werd genoemd door de Spaanse premier tijdens een evenement georganiseerd door elDiario.es over de EU-Next Generation Funds. Die cap zal een gemiddelde prijs garanderen gedurende een jaar. Dat biedt “een belangrijke bescherming tegen toekomstige stijgingen van de internationale energieprijzen in een geopolitiek scenario van enorme volatiliteit”, aldus Sánchez’ uitleg. De premier waarschuwde dat de huidige energiecontext, gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne “lang zal duren”.

De premier verwelkomde de onderhandelingen die in de EU zijn gevoerd voor de erkenning van de “Iberische uitzonderlijkheid” die Spanje en Portugal in staat zal stellen dat plafond vast te stellen. Aanvankelijk zal het worden vastgesteld op 40 euro/MWh en formeel goedgekeurd in de Raad van Ministers deze vrijdag, op hetzelfde moment dat Portugal het zal doen nadat het toestemming heeft gekregen voor het plan van de Europese Commissie.

‘Geen subsidiëring van gas’

Sánchez benadrukte eerder dat deze maatregel ‘geen subsidiëring van gas inhoudt, geen stimulansen voor hernieuwbare energiebronnen of elektriciteitsstromen tussen landen afbreekt’, maar Spanje en Portugal in staat zal stellen ‘de elektriciteitsprijzen onmiddellijk aanzienlijk te verlagen’ en zonder ‘verstoring’ van de Europese elektriciteitsmarkt.

Bekijk ook: Spanje en Portugal bereiken akkoord met Europa over limiet gasprijs

Dit vind je misschien ook leuk