Nieuwe bosbranden in Valencia, Huelva en Guadalajara

door admin
Nieuwe bosbranden in Valencia, Huelva en Guadalajara

Een bosbrand in de Valenciaanse stad Calles heeft ook gevolgen voor de composteringsinstallatie, volgens het Provinciale Brandweerconsortium. De autoriteiten hebben alarmniveau 1 van het speciale plan tegen bosbranden vastgesteld als gevolg van mogelijke schade aan bebouwing. 

De brand begon maandagmiddag kort voor 16.30 uur waarna een tiental luchtmiddelen zijn gemobiliseerd, een ter coördinatie; drie helikopters en vijf grondeenheden van de bosbrandenbestrijdingsdienst van de Generalitat. Tevens zijn drie brandweerwagens, twee bemanningen en drie bosbouwbrigades van het Provinciaal Brandweerconsortium en een bosbouwcoördinator ingezet.

Bosbrand in Huelva

In totaal 80 bosbrandbestrijders en negen luchtmachten van de Andalusische Bosbrandblusdienst (Infoca Plan) werken aan het blussen van een maandagmiddag uitgeroepen bosbrand in het gebied ‘El Corchito’, in de gemeente Bonares (Huelva).

De brand werd rond 16.00 uur gemeld. Vier blusvliegtuigen, vier helikopters – waaronder een Super Puma en een Kamov -, een coördinatievliegtuig, 80 bosbrandbestrijders, drie operatietechnici, drie Milieuagenten en acht brandweerwagens zijn ingezet.

Infoca heeft aan Europa Press laten weten dat het gaat om een brand in een vlak gebied. Plaatselijk harde windstoten bemoeilijken het bluswerk. 

Vanaf maandag woedt er ook een brand bij het 17 kilometer verderop gelegen Almonte, tegen de rand van Nationaal Park Doñana. Hier wordt op dinsdag nog hard gewerkt om de brand te blussen. Het vuur heeft alarmniveau 1 gekregen, vanwege het feit dat ook personen nu gevaar lopen. Het Wereldnatuurfonds heeft op Twitter al zorgen geuit over de nabijheid van deze branden bij Doñana, een gebied dat ecologisch van onschatbare waarde is. 

Brand in Guadalajara

In totaal 18 middelen en 78 mensen werken aan het blussen van een brand die maandag in Humanes (Guadalajara) is uitgeroepen, zoals gerapporteerd door de bosbrandenbestrijdingsdienst van de regering van Castilla-La Mancha. De brand begon om 15:34 uur in Cerezo de Mohernando en alarmniveau 1 is toegekend.

Brand op Tenerife

De bosbrand die afgelopen donderdag begon in het noorden van Tenerife en die waarschijnlijk opzettelijk was, is in een stabilisatiefase gekomen. Dat heeft de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, maandag bevestigd na de technische coördinatievergadering van de verschillende brandweerdiensten. Torres hield vol dat wanneer een brand als gestabiliseerd wordt beschouwd, het aantal getroffen hectaren niet meer toeneemt. In totaal zijn 2.700 hectare met een omtrek van 27 kilometer verbrand.

De brand begon in de buurt van Los Campeches, in de gemeente Los Realejos, en de vlammen troffen ook de gemeenten San Juan de la Rambla, Icod de los Vinos en La Guancha. De president van de Canarische Eilanden heeft verklaard dat de brand op alarmniveau 2 blijft en benadrukte dat stabilisatie niet betekent dat de brand niet opnieuw kan oplaaien. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

De punten van grootste zorg zijn die in het gebied van het Teide National Park, waar de schade aan het milieu aanzienlijk zou zijn. Voorts is het in Tigaiga “zeer gevaarlijk” om te handelen omdat het terrein bijna verticaal is.

Brand in Burgos

Het benedictijnenklooster van Santo Domingo de Silos, een juweel van de Spaanse Romaanse kunst uit de 11e en 12e eeuw, is veilig voor de de brand die zondag in Quintanilla del Coco (Burgos) is uitgeroepen. Deze brand is al gestabiliseerd, “maar nog niet onder controle. 

Zowel het klooster van Silos, de bakermat in Spanje van het gregoriaans, als het klooster van San Francisco, “zijn intact”, maar “er is aanzienlijke materiële schade aangericht”, volgens een afgevaardigde in Burgos van de Junta de Castilla y León.

De brand brak deze zondagmiddag vroeg uit in Quintanilla del Coco (Burgos), vlakbij de Sabinar del Arlanzón en de Yecla-kloof, in een gebied van grote ecologische, landschappelijke en toeristische waarde. Ruim 500 mensen moesten worden geëvacueerd uit Santibánez del Val,  Santo Domingo de Silos -inclusief de monniken van het klooster-, Carazo, Villanueva de Carazo, Hacinas en Castroceniza.

De brand heeft een groot deel van het oude gebied van Santibáñez del Val en verschillende huizen in Santo Domingo de Silos verwoest. “De situatie is huiveringwekkend, er zijn verbrande huizen en een groot deel van de stad is verwoest”, aldus de woorden van een inwoner van Covarrubias.

Brand in Ávila

Het gevaarsniveau van de brand in San Juan de la Nava (Ávila) is gedaald tot niveau 1 nadat 530 hectare zijn verbrand. Het niveau van de brand in Cebreros is naar 0 gegaan. 

Brand in Zamora

Afgelopen zondag is er een nieuwe brand geregistreerd in Vegalatrave, vlakbij de gemeente Losacio, waar een week geleden de brand is ontstaan ​​die meer dan 31.500 hectare heeft verwoest.

Deze brand dwong de inwoners van zes gemeenten om hun huizen te verlaten: Losacio, Marquiz de Alba, Losilla, San Pedro de las Cuevas, Perilla de Castro en Olmillos de Castro. Inmiddels hebben de inwoners naar hun huizen kunnen terugkeren omdat het gevaar van de vlammen en de rook is geweken. De autoriteiten zoeken nog naar de oorzaken van de brand, maar het sterke vermoeden bestaat dat het is aangestoken. 

Het vuur van Losacio (Zamora) is nu zonder vlammen en alle acties zijn gericht op koelwerk om de omtrek in te perken en te voorkomen dat het vuur opnieuw oplaait. 

Brand in León

De regioregering heeft besloten om deze maandag het gevaarsniveau (op een oplopende schaal van 0 naar 3) van 2 naar 1 te zetten van de brand die op 17 juli werd afgekondigd in de gemeente Ponferrada (León). Deze heeft in een week bijna 1.500 hectare vernietigd. 

De perimeter is bijna 70 kilometer maar het gebied groeit niet meer, zo heeft een woordvoerder van het coördinatiecentrum gemeld. Bovendien is er geen risico meer voor omwonenden.

Volgens het laatste rapport van het Galicische ministerie van Milieu hebben de grote bosbranden in Galicië de afgelopen tien dagen zo’n 30.000 hectare verwoest.

De branden in O Courel (Lugo) en die in Vilariño de Conso blijven actief met een verwoest gebied van respectievelijk 10.000 en 6.000 hectare. De andere grote brand, die van Carballeda de Valdeorras (Ourense), is sinds zondag 20.33 uur gestabiliseerd met een saldo van 10.500 verwoeste hectaren.

Brand in Navara

Navarra heeft het noodplan voor civiele bescherming voor bosbranden (Infona-plan) geüpgraded naar niveau 2 en heeft de centrale regering om hulp vanuit de lucht gevraagd om in te grijpen bij de brand in Carcastillo. De brand woedt hier in een dennenbosgebied. De secundaire weg NA-128, tussen Carcastillo en Figarol, is door de brand afgesloten.

Brand in Zaragoza

De provincie Zaragoza heeft de centrale regering verzocht om het door brand verwoeste gebied in Ateca tot catastrofaal gebied te verklaren. Het vuur heeft hier ruim 14.000 hectare verbrand. De autoriteiten willen dat de financiële hulp voor de schade zo snel mogelijk arriveert.

Dit vind je misschien ook leuk