Sevilla wil op duurzame manier ziekte stoppen die sinaasappelbomen bedreigt

door admin
Sevilla wil op duurzame manier ziekte stoppen die sinaasappelbomen bedreigt

Sevilla opent een centrum om de ‘pest’ van citrusvruchten te voorkomen en de gemeenteraad maakt daarom deel uit van een Europees netwerk dat de verspreiding van de ‘gele drakenziekte’ wil stoppen zonder pesticiden. Omdat in de Andalusische stad zoveel sinaasappelbomen staan, is het een ideale locatie om een duurzame methode tegen de sinaasappelboomplaat te testen. Deze plaag heeft tal van sinaasappelbomen in de Verenigde Staten verwoest en klopt nu aan de poorten van Europa.

‘Life for Citrus’

Het gaat om het programma ‘Life for Citrus’, waaraan in totaal 12 partners uit Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië deelnemen. Het wordt medegefinancierd door de Europese Commissie en heeft tot doel citrusvruchten in het Middellandse-Zeegebied te beschermen tegen de gele draak. Zo staat de ‘huanglongbing’-bacterie bekend. Daarbij wil men duurzame controlestrategieën verspreiden die een vroege opsporing van de infectie mogelijk maken om zo zijn intrede te voorkomen. Als de bacterie eenmaal in de boom zit gaat deze geleidelijk dood door ontbladering en droogte.

Spanje is al jaren alert nadat bovengenoemde bacterie werd gedetecteerd. Al in de zomer van 2019 kregen de park- en tuintechnici van de gemeenteraad van Sevilla de nodige training om te waarschuwen voor deze insecten en hun uitbreiding te voorkomen. In de VS of Brazilië wordt hieraan al gewerkt maar met zeer agressieve methoden en met het gebruik van chemicaliën.

Sevilla test nu eeen systeem met weinig milieu-impact dat later zal worden geëxporteerd naar andere hoofdsteden en gemeenten. In het programma wordt een biologische en preventieve controleruimte voor de gezondheid van citrusbomen gecreëerd in een openbaar park in de stad.

Hier is een boomgaard waar bodembedekkende weiden worden aangeplant om de aanwezigheid van bestuivende insecten en andere hulpsoorten tegen de foute bacterie te bevorderen. Deze strategie is respectvol voor het milieu want minimaliseeert de noodzaak om gebruik te maken van pesticiden.

Bekijk ook: Sinaasappelcrisis in Valencia bezorgt boeren een drama-seizoen

In het park waar dit pionierscentrum zich bevindt, zullen compatibele struiken worden geplant, evenals een insectenhotel en nestkasten voor lokale vogelsoorten geïnstalleerd om hete ecosysteem te completeren. Het is de bedoeling dat ook boeren kennismaken met deze natuurlijke techniek.

Groen erfgoed

“Citrusbomen en de sinaasappelboom in het bijzonder maken deel uit van het groene erfgoed, de cultuur en de geschiedenis van de stad”, zegt de gemeenteafgevaardigde voor Ecologische Transitie, David Guevara in El Confidencial. Volgens hem lopen deze preventietaken vooruit op oplossingen voor de problemen die in andere steden in Europa en Spanje zijn vastgesteld. Bovendien tonen ze de gemeentelijke betrokkenheid bij het milieu.

Parfums, marmelade en energiebron

Als de gele draak de sinaasappelbomen van Sevilla zou aanvallen, zou de pest het uiterlijk van de stad volledig veranderen. Technici bevelen aan om de bomen binnen een straal van 500 meter van een geïnfecteerd exemplaar te verwijderen.

Boom uit China door Moren naar Spanje gebracht

De bittere sinaasappelboom is afkomstig uit China en werd in de 10e eeuw geïntroduceerd door moslims die de oranjebloesem (azahar) wilden gebruiken om parfums te maken. Tegenwoordig worden de bittere sinaasappels, de vrucht van deze bomen die de straten, pleinen en parken van de Sevilla sieren, verzameld en gebruikt voor de productie van compost en cosmetica. Bovendien worden ze gebruikt om de geiten te voeren in veehouderijen en zelfs als brandstof of om elektriciteit op te wekken.

Bekijk ook: Sevilla wekt schone energie met bittere sinaasappels van sierbomen

Deze laatste teopassing is nieuw. Sinds enkele jaren wekt het nutsbedrijf Emasesa schone energie op met behulp van sinaasappelsap van deze bomen. Met duizend kilo sinaasappel wordt het equivalent van het verbruik van vijf huishoudens per dag geproduceerd. Hiervoor wordt het sap gebruikt, maar de schil en de resterende delen van de sinaasappel die niet kunnen worden gebruikt, gaan naar een composteringsmachine die ze omzet in mest voor de velden van de provincie Sevilla. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.

Marmelade voor de Britse koningin

De bittere sinaasappelbomen die in het Alcázar van Sevilla staan, voeden ook een verloren traditie die een paar jaar geleden opnieuw is opgepakt en stamt uit het bewind van Alfonso XIII. Hij en zijn Engelse vrouw Victoria Eugenia hielden van de jam van deze bittere sinaasappels, marmelade. Sindsdien en tot de jaren 80 werden de vruchten van het Alcázar naar het hof in Groot-Brittannië gestuurd. In 2019 besloot de toenmalige burgemeester Manuel del Valle, de traditie te herstellen en de citrusvruchten naar de Britse ambassade in Madrid te sturen om ze naar koningin Elizabeth II te brengen. Een reden te meer om de citrusvruchten van de stad met 45.000 sinaasappelbomen te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk