‘Consulaten Spanje blijven open’

door admin
‘Consulaten Spanje blijven open’

‘De tien Consulaten in Spanje blijven allemaal open’, zei de ambassadeur tijdens een presentatie in Marbella. Hij was daar op uitnodiging van Ellas, het zakelijk netwerk voor vrouwelijke ondernemers aan de Costa del Sol. Wat volgens de heer Van Rij wel gaat verdwijnen is de bevoegdheid om reisdocumenten uit te geven. Deze bevoegdheid hebben de consulaten in Barcelona, La Nucia (Alicante), Palma de Mallorca en Santa Cruz de Tenerife en Torremolinos (Málaga).

Paspoorten en identiteitskaarten zullen vanaf een nog nader te bepalen tijdstip alleen nog aan te vragen en af te halen zijn bij de Nederlandse Ambassade in Madrid, bij het kantoor van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol en bij gemeenten in Nederland langs de Duitse en Belgische grens.

 

Paspoorten langer geldig

 

Een eerste stap in deze verandering is per 9 maart jl. al ingegaan. Vanaf die datum zijn paspoorten geen vijf, maar tien jaar geldig. Volgens de Ambassadeur gaat het Ministerie van Buitenlandse Zaken er vanuit dat iedereen eens in de tien jaar wel in staat moet zijn een van bovengenoemde opties te bezoeken.

Voor mensen die om wat voor redenen dan ook echt niet meer in staat zijn te reizen, wordt er gedacht aan een ‘mobiel kantoor’, dat wil zeggen dat een van de medewerkers van de Ambassade in Madrid op bepaalde momenten af zal reizen naar de Honorair Consulaten, waar men dan op afspraak alsnog het reisdocument kan afhalen. De heer Van Rij benadrukt wel dat deze mogelijkheid nog wordt uitgewerkt, dus dat details erover nog niet bekend zijn.

 

Omvangrijke bezuinigingen

 

Bovengenoemde maatregel komt voort uit omvangrijke bezuinigingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken opgelegd heeft gekregen vanuit het kabinet Rutte. Een bezuinigingsopdracht die in de tientallen miljoenen euros loopt, zo licht de Ambassadeur toe. Wel heeft minister Timmermans als doelstelling om alle Consulaten open te houden en alle Consuls blijven ook gewoon in functie. Door het vervallen van de bevoegdheid tot uitgifte van reisdocumenten verandert er wel een en ander in de samenstelling van de staf van de Consulaten. Buiten die van de reisdocumenten blijven de huidige bevoegdheden gewoon bestaan.

Dit vind je misschien ook leuk