Valencia viert eindelijk Las Fallas en neemt afscheid van ‘Covid-poppen’

door admin
Valencia viert eindelijk Las Fallas en neemt afscheid van ‘Covid-poppen’

Na uitstel van Las Fallas in maart 2020, en meerdere plannen om het festival in de afgelopen anderhalf jaar te vieren, werd medio augustus bekendgemaakt dat Las Fallas in Valencia van 1 tot en met 5 september in aangepaste vorm door zou gaan. En dat heeft de Spaanse stad geweten.

Valencia geniet van Las Fallas ondanks beperkingen

Hoewel Ximo Puig een maand geleden enkele beperkingen en aanpassingen aankondigde, kon er toch genoten worden van deze jaarlijkse traditie, waaronder het verbranden van de poppen. De Spaanse nieuwszender RTVE.es schrijft dat een paar uur eerder dan normaal, in verband met de avondklok, de bijna 760 poppen in vlammen opgingen. Dit ritueel, dat normaal gesproken het begin van de lente aankondigt, kenmerkte zondagavond het einde van de zomerhitte en hopelijk het einde van de rigoureuze beperkingen vanwege het coronavirus.

In de nacht van 1 op 2 september was het nog even spannend toen een hevige hoosbui over Valencia trok. Sommige fallas die al klaar stonden, liepen lichte schade op waaronder de winnende falla. De brandweer kon gelukkig de meeste fallas redden en na wat herstelwerkzaamheden kon het feest op 3 september toch voortgezet worden.

Valencia eerste Europese stad met groot volksfeest

Valencia hield zich strak aan het tijdschema want tussen 20.00 en 21.00 uur in de avond werden de poppen van de kinderen verbrand en van 22.00 tot 23.00 uur volgden de poppen van de volwassenen. Het vuurwerk ging dit jaar echter niet door om grote mensenmassa’s te voorkomen. Ook moesten de aanwezigen verplicht mondkapjes dragen. Valencia ging met deze aangepaste versie van Las Fallas de boeken in als een van de eerste steden in Europa die een groot volksfeest viert sinds het begin van de pandemie.

Winnende falla ging op Plaza del Ayuntamiento in vlammen op

Zoals elk jaar wordt door een jury de mooiste pop van Las Fallas gekozen. Die eer ging dit jaar naar de Meditadora, de mediterende vrouw, van Convento Jerusalén-Matemático Marzal die werd ontworpen door de kunstenaars Manolo Martín en José Ramón Espuig. Vorig jaar droeg deze pop nog een mondkap, maar afgelopen weekend is deze achterwege gelaten. Het spektakelstuk ging tegen 23.00 uur, als hoogtepunt en ter afsluiting van Las Fallas, op het Plaza del Ayuntamiento in vlammen op. De totale begroting voor Las Fallas van 2021 bedroeg 7,8 miljoen euro.

Behalve in Valencia, gingen afgelopen weekend ook fallas in vlammen op in andere steden in Valencia, waaronder Gandia, Torrent, Sagunto en Catarroja.

Dit vind je misschien ook leuk