President Sánchez zet alles op alles tegen inflatie

door admin
President Sánchez zet alles op alles tegen inflatie

Dit zal zich onder meer vertalen in nieuwe belastingen op de winst van elektriciteitsbedrijven en financiële instellingen. Pedro Sánchez bracht ook naar voren dat de regering vanaf 1 september 100% korting zal geven op vervoersabonnementen van de korte afstandstreinen van Cercanías en Rodalias (Renfe). Zijn regering wil progressieve maatregelen nemen die de meest kwetsbaren in de samenleving zullen steunen. 

Bekijk ook: De belangrijkste maatregelen uit Spanje’s anti-crisisplan

Onder de aangekondigde stermaatregelen heeft de president een nieuwe belasting op de winst van energiebedrijven gespecificeerd, die ongeveer 2 miljard euro per jaar zal opleveren. Het zal uitzonderlijk en tijdelijk zijn (2022 en 2023).

Bekijk ook: Spaanse premier wil btw op elektriciteit verlagen naar 5%

Hieraan wordt voor de komende twee jaar een uitzonderlijke belasting toegevoegd voor grote financiële entiteiten over de boekjaren 2022 en 2023. Dit zal naar schatting zo’n 1.5 miljard euro per jaar opleveren.

Inflatie als grootste probleem

De president zette de nieuwe maatregelen op een rij nadat hij erkende dat inflatie het grootste probleem is dat Spanje heeft en hij de burgers rechtstreeks wilde aanspreken: “Ik ben me volledig bewust van de dagelijkse moeilijkheden van de meeste mensen. Ik weet het en ik neem mijn verantwoordelijkheid.” 

Aanvullende beurs voor studenten

Een andere maatregel die Sánchez heeft gevorderd, is een aanvullende beurs van 100 euro per maand voor alle studenten ouder dan 16 jaar die er al een hebben. Dat betekent dat bijna een miljoen studenten deze beurs krijgen van september tot december.

Sánchez kondigde verder nog andere stappen aan die op de agenda staan de komende maanden. Hieronder de goedkeuring van wetten over duurzame mobiliteit, industrie en patronage. Ook op het gebied van democratie en burgerrechten wil de regering actief optreden met onder meer: wet op de bescherming van informanten, uitgebreide wet tegen mensenhandel en uitbuiting, wet tegen rassendiscriminatie, wet op ambtsgeheimen en wet die het lobbyen reguleert.

Een andere belofte is dat de regering robotica en programmeren wil introduceren bij kinderen op de lagere school en op de middelbare school. Ook komt er een nieuw PAC om het platteland te promoten. Ook moet het nationale zorgstelsel beter worden met de oprichting van het Nationale Centrum voor Publieke Zorg. 

De eilanden

In het plan staan verder ongekende investeringen waarmee de Canarische Eilanden en de Balearen volledig koolstofarme gebieden kunnen worden en de goedkeuring van twee strategische plannen voor de economische ontwikkeling van Ceuta en Melilla.

Inflatie als “grote uitdaging”

“De grote uitdaging van Spanje heet inflatie”, merkte Sánchez op, die zich het grootste deel van zijn toespraak richtte op prijzen. Ook sprak hij degenen tegen die van mening zijn dat de inflatie alleen een gevolg is van beslissingen die de huidige regering neemt. Sánchez merkte meermaals op dat de inflatie vooral een economisch gevolg is van de oorlog in Oekraïne. “Het is geen endemische ziekte in Spanje, het treft de hele planeet”, benadrukte hij.

Energiebesparende maatregelen

De president gaf aan duidelijk te willen zijn en dat de komende maanden niets kan worden uitgesloten, aangezien er geen tekenen zijn van het einde van de oorlog. Energiebesparende maatregelen moeten onder meer genomen worden, zoals het lager zetten van de verwarming, het bevorderen van thuiswerken of het minder gebruiken van de airconditioning.

“Ik praat er niet omheen, want ik ga de risico’s niet verbergen, maar ik ga me ook niet overgeven aan onnodige rampen”, zei de president vanaf zijn spreekplaats in het parlement.

“We gaan voor iedereen”

“Duidelijke belofte. We gaan voor iedereen. Ik ga alles op alles zetten om de midden- en arbeidersklasse te verdedigen”, sprak de socialist, die zichzelf presenteerde als een “president die gewend is om tegenspoed te bestrijden met eenheid, weerstand en hoop”.

Dit is het eerste debat over de staat van de natie met Pedro Sánchez in de hoofdrol. De laatste keer dat het gehouden werd was in 2015. 

Dit vind je misschien ook leuk