Wil je ook een groen en schoon zwembad in Spanje?

door admin
Wil je ook een groen en schoon zwembad in Spanje?

En omdat zelfs ijszwemmen nu een trend lijkt te zijn die goed is voor je gezondheid, wil je wellicht ook in het winter blijven zwemmen. Een goed systeem om je zwembad dan het hele jaar door schoon te houden is onontbeerlijk. Vanwege veel voordelen, kiezen mensen in toenemende mate voor een zwembad met natuurlijk zout in plaats van chemisch chloor. Een zoutwatersysteem is vanwege minder gebruik van chemicaliën een groenere optie, want vriendelijker voor het milieu.

Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen en kun je zomaar overstappen van chloor naar zout? In dit artikel geven we antwoord op een aantal vragen over zoutwater versus chloorzwembaden.

Kun je overstappen van een chloor- naar een zoutwaterzwembad?

Je kunt je chloorbad zeker ombouwen tot een zoutwaterzwembad en genieten van de voordelen van zoutelektrolyse in je eigen achtertuin. Je kunt het traditionele chloorontsmettingssysteem relatief eenvoudig vervangen door een geavanceerd zoutelektrolysesysteem.

Hoe werkt zoutelektrolyse?

In plaats van chloor wordt zout toegevoegd aan het zwemwater. Dit wordt met behulp van een zoutelektrolyse apparaat omgezet naar natuurlijk chloor. Dit desinfecteert vervolgens het zwemwater. Wanneer het chloor is uitgewerkt wordt het in de elektrolyse weer omgezet naar zout. Deze zoutelektrolyse is dus een gesloten desinfecterend systeem, want het zoutniveau blijft altijd hetzelfde. Ook verdamping heeft geen invloed op het zoutgehalte. Slechts zo nu en dan moet beperkt zout worden bijgevoegd dat verloren is gegaan bij de backwash van het filtervat.

Hoe is het elektriciteitsverbruik bij beide typen zwembad?

Zoutwaterzwembaden verbruiken wel meer elektriciteit dan chloorbaden door het gebruik van een speciale zoutchloorgenerator om zout in chloor om te zetten. Chloorbaden daarentegen hebben alleen reinigingsapparatuur en een pomp nodig die het water in je zwembad laat circuleren ter voorkoming dat vuil, bacteriën en algen zich in het water vermenigvuldigen.  

Wat zijn de voordelen van zoutwaterzwembaden?

Het zoute water is beter voor huid, haar en ogen. Het levert minder irritaties op en badkleding, wetsuits en speelgoed blijven langer goed. Je bent met zout water ook af van de indringende chloorlucht. Het water in een zout bad voelt zachter aan vergeleken met chloorwater. Ook heeft een zoutwaterbad minder onderhoud nodig. Het onderhoud is bovendien eenvoudiger. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten. Voeg eenvoudig zout toe en de zoutchlorinator doet de rest.

Wat zijn de nadelen van zoutwaterzwembaden?

Je moet grotere hoeveelheden zout opslaan en regelmatig zoutzuur aan het zwembadwater toevoegen. Net als bij een chloorzwembad moeten de pH-waarden van je water continu worden gecontroleerd. Bij problemen met de generator of het zwembadsysteem heb je eerder hulp van een professional nodig dan bij het systeem in een chloorbad. Ook is de installatie van een zoutwaterzwembad een stuk duurder. Toestellen voor zoutelektrolyse zijn niet goedkoop. Een ander nadeel van een zoutwaterzwembad is dat het zout voor roetsvorming kan zorgen op ijzeren of aluminium onderdelen.  

Is het de moeite waard om een zoutwaterzwembad aan te schaffen?

Voor de meeste mensen is het grote verkoopargument voor zoutwaterzwembaden het zout! Het chloorarme zoute water is beter voor het haar, de huid en de ogen van de zwemmers. Bovendien is het ook minder hard voor zwembadspeelgoed en zwemkleding. Dus zout water biedt een langere levensduur van uw accessoires.

Kan een zoutwaterzwembad worden verwarmd?

Zoutwaterzwembaden kunnen net als zoetwaterzwembaden worden verwarmd. De zoutwaterchlorinator heeft geen invloed op verwarmingstoestellen, je hoeft je hier geen zorgen over te maken bij het installeren van een verwarming in je zwembad. Ook de verwarmingseenheden worden op dezelfde manier opgesteld en geïnstalleerd als in chloorbaden.

Krijgen zoutwaterzwembaden algen?

Als je een zoutwaterzwembad hebt, weet je waarschijnlijk hoe groot het probleem van algengroei kan zijn. Zodra deze organismen het zwembad besmetten, kunnen ze snel groeien en zich verspreiden. Zowel gechloreerde als zoutwaterzwembaden hebben de juiste waterchemie nodig om algengroei te voorkomen.

Drogen zoutwaterzwembaden je huid uit?

Over het algemeen komen huidproblemen twee keer vaker voor in chloorwater dan in zout water. In sommige gevallen veroorzaakt zout water een droge en jeukende huid, maar chloor kan sneller een geïrriteerde huid en soms zelfs vervelende huiduitslag veroorzaken.

Hoe vaak moet je zout toevoegen aan een zoutwaterzwembad?

Jaarlijkse booster toevoegingen van zwembadzout zijn meestal vereist, maar alleen om zout te vervangen dat verloren is gegaan door terugspoelen, uitspatten of het verlagen van het water voor de winter. Als je het zwembad volledig leegmaakt voor onderhoud, moet je al het zwembadzout vervangen.

Is een automatische zwembadafdekking ook geschikt voor zoutwaterbaden?

Om te voorkomen dat er vuil in je zwembad komt, het water te snel afkoelt of te snel verdampt of om veiligheidsredenen, kiezen veel mensen ervoor hun zwembad af te dekken. Dit kan ook met automatische zwembadafdekkingen. Natuurlijk werkt het afdekken van een chloorbad op dezelfde manier als bij een zoutwaterbad. Alleen moet bij een zoutwaterbad rekening worden gehouden met het materiaal. Zout water in een zwembad kan voor roestvorming zorgen op ijzeren of aluminium onderdelen.

Automatische zwembadafdekkingen van Dekobo

In Spanje kun je voor automatische zwembadafdekkingen met solarlamellen terecht bij het DeKobo van Nederlandse oprichters. Dit bedrijf verkoopt lamellen gemaakt van polycarbonaat. Dat materiaal vervormt pas bij 140ºC, terwijl het meer gangbare PVC dat al bij 78ºC doet. Polycarbonaat is bovendien slagvast en kan ook goed tegen lage temperaturen. De solarlamellen van exclusieve kwaliteit vormen daarom een ideale afdekking voor elk zwembad in elk klimaat. Voor binnenzwembaden heeft Dekobo transparante lamellen van polycarbonaat als interessant alternatief. 

De automatische zwembadafdekkingen van Dekobo kunnen tegen zoutwater zwembaden zolang de ph waarden tussen de 7,2 en 7,6 zijn.

Meer weten? Kijk snel op www.dekobo.es/nl voor meer informatie.

Bekijk ook: Zwembad in Spanje bouwen? Dit moet je weten

Dit vind je misschien ook leuk