Spanje wil zonnebrandcrèmes uit schappen met onjuist aangegeven SPF

door admin
Spanje wil zonnebrandcrèmes uit schappen met onjuist aangegeven SPF

Het AEMPS, dat onder verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Volksgezondheid, voerde in de afgelopen maanden onderzoek uit naar de beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes die te koop zijn in Spanje en vergeleek deze met de vermelding op het etiket. Alleen de zonneproducten met een beschermingsfactor van 50 of meer werden onder de loep genomen, en dan voornamelijk de ‘lichtere’ varianten zoals lichte crèmes, sprays en ‘mists’. 

Verzoek om producten vrijwillig terug te halen

19 producten van diverse fabrikanten uit verschillende landen en uit verschillende prijscategorieën werden onderzocht. Van deze 19 bleken er maar 5 de belofte van het etiket waar te maken. In 5 andere was de echte beschermingsfactor zelfs lager dan 29,9. De fabrikanten van deze producten is gevraagd om ze per direct vrijwillig uit de Spaanse handel terug te trekken. 

Het gaat om Abelay Protector Solar FPS50 van Ab7 cosmética; Mussvita fotoprotector spray aerosol ultra light 50+ van Peroxfarma; Eucerin sun protection sensitive protect sun spray transparent dry touch SPF 50 van Beiersdorf AG; Hawaiian Tropic Silk Hydration Bruma Solar air soft SPF 50+ van Wilkinson Sword en Australian gold SPF Botanical SPF 50 continuous spray van Biorius. Tot dusver zijn bij het Sistema Español de Cosmetovigilancia (Controlesysteem Cosmetische producten) geen ernstige verbrandingen gemeld na gebruik van deze producten. 

In nog eens 9 beschermingsproducten tegen zonnebrand was de beschermingsfactor lager dan aangegeven. Hier lag de daadwerkelijke beschermingsfactor tussen de 30 en 49,9. Dat wordt nog steeds beschouwd als een hoge en effectieve bescherming tegen zonnebrand. Toch is ook de fabrikanten van deze producten verzocht de onderzochte batches terug te trekken. Een nieuwe steekproef bij andere batches moet uitwijzen of ook deze de belofte op het etiket niet waarmaken. 

Bij deze 9 gaat het om Les Cosmetiques sun ultimate sensitive SPF 50+ spray solar pieles sensibels van Centros Comerciales Carrefour; Belle&Sun bruma solar invisible FPS 50 van Perseida Belleza;  Isdin fotoprotector fusion water SPF 50, Fotoprotector facial de uso diario van ISDIN; Farline spray solar SPF 50+ 200 ml Protección muy alta van Farline; Babaria solar bruma protectora SPF 50 van Berioska; Seesee spray solar transparente SPF 50+ van Cosmetrade; Piz Buin hydro infusión crema solar en gel SPF 50 Protección alta van Johnson&Johnson; Lavidal piel sensible FPS 50+ van STADA Arzneimittel AG en Lancaster sun sensitive luminous tan crema confort SPF 50+ van Coty. 

Het ministerie van Consumptie, dat verantwoordelijk is voor het overdragen van deze resultaten aan consumenten, heeft de kwestie inmiddels met de autonome regio’s besproken. Zij moeten onderzoek doen naar mogelijke illegale reclamevoering en oneerlijke praktijken van fabrikanten en indien nodig sancties uitdelen.

Glassplinters in ganzenlever 

Het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN) kreeg een melding binnen van glassplinters in ganzenlever (Foie gras de canard entier du sud ouest) van het merk Rougie, met uiterste houdbaarheidsdatum 14/10/2022.

De fabrikant heeft inmiddels de producten teruggehaald en een waarschuwing uitgegeven aan consumenten. Het batchnummer van het betreffende product is 201014.103364. Deze ganzenlever wordt verkocht in Spanje, België, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Hong Kong. In Spanje liggen deze ganzenlevers in winkels in Andalusië, de Canarische Eilanden, Catalonië, Castilië-La Mancha, Valencia, Madrid, Murcia en Baskenland. 

Dit vind je misschien ook leuk