Aantal verstrekte hypotheken in Spanje daalt voor achtste maand op rij

door admin
Aantal verstrekte hypotheken in Spanje daalt voor achtste maand op rij

De hypotheekmarkt in Spanje blijft krimpen. Volgens recente gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) daalde het aantal hypothecaire leningen voor woningaankopen in september met bijna 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Dit markeert niet alleen de achtste opeenvolgende daling, maar ook de diepste in de neerwaartse trend die de hypotheekmarkt sinds begin dit jaar doormaakt. De afkoeling in de sector wordt steeds sterker naarmate het jaar ten einde loopt, aldus Ferran Font, directeur van de studies bij het vastgoedportaal pisos.com.

Verlies van vertrouwen in de woningmarkt

Het algemene vertrouwen in de woningmarkt neemt af, wat bijdraagt aan de daling van het aantal hypotheken, volgens het Algemeen College van Vastgoedagenten (COAPI). De cijfers van september weerspiegelen duidelijk het huidige klimaat en de dalende vraag naar woningaankopen. Dat wordt veroorzaakt door de stijgende levenskosten en hypotheekfinanciering, evenals wereldwijde onzekerheid. Politieke onrust en juridische onzekerheid rond de Woonwet hebben ook bijgedragen aan het verlies van vertrouwen.

Toename in rentetarieven

Hoewel het aantal hypotheken blijft dalen, stijgen de rentetarieven gestaag. In september bereikte de gemiddelde rente bij aanvang van de lening een piek van 3,26% – het hoogste punt sinds februari 2016, met een gemiddelde looptijd van 24 jaar. Ondanks de opwaartse trend is de stijging van de gemiddelde rente de afgelopen maanden vertraagd.

Het ECB-beleid en de hypotheekmarkt

Na tien opeenvolgende renteverhogingen besloot de Europese Centrale Bank (ECB) in oktober om het tempo van de renteverhogingen te verlagen. Ondanks dat de inflatie dichter bij het doel van 2% komt, verwacht de ECB, geleid door Christine Lagarde, de rentetarieven op korte termijn niet te verlagen.

Euribor blijft stagneren boven de 4%

De Euribor, de belangrijkste referentie in Spanje voor het berekenen van de rente op de meeste variabele hypotheken, blijft stagneren boven de 4%. Deze index sloot september af met een gemiddelde van 4,15% en steeg in oktober slechts licht naar 4,16%. Deze stagnatie wijst op een voortdurende trend van hoge rentetarieven. Die heeft een directe invloed op de kosten van variabele hypotheken in Spanje.

Trends in variabele en vaste rente hypotheken

De stijging van de rentetarieven in september is voornamelijk te wijten aan de toename van de kosten voor variabele rentefinanciering. Deze steeg 2,89% in augustus naar 3,09% in september. Bij vaste rente hypotheken daalde het gemiddelde rentepercentage daarentegen van 3,54% naar 3,4%.

Hoewel vaste rente hypotheken gemiddeld hogere rentepercentages blijven houden en geleidelijk terrein verliezen ten opzichte van de traditionele variabele hypotheken, blijven ze de voorkeursoptie voor de meeste nieuwe hypotheeknemers. Specifiek werden 56,2% van de in september verstrekte woningkredieten afgesloten tegen een vaste rente, terwijl de resterende 43,8% variabele rentetarieven had.

Dit vind je misschien ook leuk