Al zes lynxjongen geboren dit seizoen in Doñana Nationaal Park

door admin
lynx. lynxjongen

Goed nieuws voor de bedreigde diersoort, de lynx. In Doñana Nationaal Park, in fokcentrum El Acebuche, zijn er dit jaar al zes lynxjongen bij gekomen. In totaal zijn er tot nu toe acht welpen geboren, twee overleefde de geboorte niet. De komende tijd worden nog meer welpen geboren.

Narsil is de derde vrouwelijke lynx die dit seizoen is bevallen in het El Acebuche fokcentrum in Doñana Nationaal Park. Dinsdag 12 maart beviel zij van drie welpen. Eind februari zijn ook al twee welpen bevallen, en binnenkort worden nog meer geboortes verwacht.

Volgens het Autonoom Orgaan van Nationale Parken (OAPN bevaltl het vrouwtje Parra ook binnenkort. Macadamia zal naar verwachting op 19 maart bevallen en Oleander op 20 maart.

De lynx Sardina – drie jaar geleden geboren in ditzelfde fokcentrum en de eerste die dit seizoen copuleerde – heeft drie welpen gekregen. Slechts één overleefde de geboorte. Daarnaast beviel het vrouwtje Kolia – dat elf jaar oud is en al 14 nakomelingen heeft – ook van twee welpen. Met de drie welpen van Narsil zijn er nu dus zes lynxen geboren – en in leven – dit seizoen. Dit aantal zal de komende dagen toenemen met de geplande geboortes.

Fokprogramma

Bovendien zijn er nu, met deze welpen, 225 Iberische lynxjongen geboren in het El Acebuche fokcentrum sinds het eerste nest van het fokprogramma in gevangenschap hier werd geboren in 2005.

Het nieuwe fokseizoen 2024 van de Iberische lynx begon in het fokcentrum in gevangenschap van El Acebuche met de paring van zeven paren. Het hoofddoel is om de genetische diversiteit van deze bedreigde diersoort adequaat te beheren .Zes van de zeven paren die tussen 28 februari en 21 januari zijn gevormd, zijn bronstig geworden en hebben gepaard.

Zeven lynxparen

Van de zeven paren die op basis van genetische prioriteiten zijn vastgesteld, zijn er dus twee vrouwtjes die nog niet eerder nesten hebben gefokt. Dat zijn Sardina en Oleander. Daarnaast zijn er vier ervaren vrouwtjes: Narsil, Kolia, Parra en Juromenha. Eén vrouwtje, Macadamia, heeft zich in 2023 voor het eerst met succes voortgeplant na verschillende jaren van mislukte voortplanting.

Lynx heeft maar een bronst per jaar

De organisatie legde uit dat de Iberische lynx een “zeer seizoensgebonden” soort is. Ze laten “slechts één bronst per jaar zien”, die over het algemeen in de eerste weken van de winter plaatsvindt. Vanaf dat moment, en met een draagtijd van 63-66 dagen, worden de verschillende nesten verwacht. Deze blijven bijdragen aan het herstel van deze soort.

Fokcentrum El Acebuche

Het fokcentrum El Acebuche wordt beheerd door het Autonoom Orgaan voor de Nationale Parken van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging. Dit beheert ook het fokcentrum Zarza de Granadilla in Cáceres, waar ook zeven fokparen zijn gevestigd.

In 2023 werden in totaal 13 van de 17 lynxjongen geboren in het fokcentrum El Acebuche. Dat zijn er zes meer dan in 2022, toen er zeven werden geboren. Dit is het hoogste cijfer sinds 2008 en 2011, toen er 13 welpen werden geboren, volgens gegevens gepubliceerd door het Autonoom Orgaan van Nationale Parken (OAPN).

Dit vind je misschien ook interessant: Een van meest bedreigde diersoorten op aarde is succesverhaal in Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk