Alarmerend aantal huurders in Spanje loopt risico op armoede

door admin
huurders in armoede

Spanje heeft het hoogste aantal huurders die risico lopen op armoede of sociale uitsluiting van de Europese Unie. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2023 van de Spaanse Centrale Bank. Bijna de helft van de bevolking die een woning huurt, heeft te maken met dit risico.

Het percentage ligt op 45%. Hiermee staat Spanje boven landen als Malta en Roemenië, waar de percentages ook hoog zijn, maar niet zo extreem als in Spanje. Volgens Eurostat was het gemiddelde percentage in de EU in 2022 31%. Spanje zit daar dus ver boven.

Huurders vs. algemene bevolking

Slechts 15,9% van de huishoudens in Spanje woonde in 2021 in een huurwoning volgens het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek (INE). Voor de algemene bevolking lag de armoederisico- of sociale uitsluitingsscore in 2023 op 26,5%, wat bijna 20 procentpunten lager is dan de score voor huurders. Dit verschil benadrukt de ernst van de situatie voor huurders in het land.

Economische kloof tussen huurders en verhuurders

Volgens een rapport van factcheckwebsite Newtral.es is het inkomen van verhuurders in Spanje 2,15 tot 2,58 keer hoger dan dat van huurders. Experts waarschuwen dat de huurmarkt een belangrijke oorzaak is van sociale ongelijkheid. Deze economische kloof draagt bij aan de verdieping van de armoedeproblematiek onder huurders.

Toename vakantieverhuur drukt op de woningmarkt

Wat niet helpt op de huurmarkt is de ongebreidelde groei van het aantal vakantiewoningen. Huiseigenaren verhuren liever aan toeristen dan aan gewone huurders, omdat die eerste groep meer betaalt. Dat verhoogt de druk op de woningmarkt. Vakantiewoningen maken in het land nu 10% uit van de huurwoningmarkt en 1,8% van het totaal aantal primaire woningen. Dat zijn schattingen op basis van gegevens van vastgoedportalen verzameld door de Bank van Spanje. De opmars van de vakantieverhuur in recente jaren heeft geleid tot een afname van de beschikbaarheid van woningen voor reguliere bewoning, wat zowel de koop- als huurprijzen omhoog heeft gedreven. Voor ‘gewone’ huurders betekent dat een grotere kans op forse huurverhogingen, waardoor het risico op armoede toeneemt. Een alternatief hebben ze vaak ook niet.

Focus op belangrijke toeristische gebieden

Het fenomeen concentreert zich voornamelijk in de toeristische zones, waaronder stedelijke gebieden zoals Málaga, Marbella, Elche en Palma de Mallorca. Ook de centrale districten van grote steden met veel toeristische activiteiten, zoals Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia, kampen met deze problematiek. In de buitenwijken van Marbella, Málaga en Elche overstijgt het aantal vakantiewoningen zelfs het aantal reguliere huurwoningen, en in Marbella geldt dit ook voor het stadscentrum.

Lees ook: Nijpend tekort aan betaalbare huurwoningen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk