Hoe lang blijft contant betalen in Spanje nog mogelijk?

door admin
Hoe lang blijft contant betalen in Spanje nog mogelijk?

Vooralsnog presenteert de PSOE dit niet als een wetswijziging, en zeker niet een op korte termijn, maar wordt het onder het kopje ‘belastingmaatregelen’ geschaard. De PSOE geeft aan dat de partij open staat voor onderhandelingen over het langzaamaan afscheid nemen van contante betalingen. Hierom heeft de partij ook nog geen datum genoemd waarop dit onderwerp in het Spaanse parlement zal worden besproken.

Spaanse Belastingdienst wilde al eerder contante betalingen afschalen

De Spaanse Belastingdienst laat weten van plan te zijn om contante betalingen omlaag te brengen van 2.500 euro naar 1.000 zoals eerder in 2019 al is voorgesteld. Het betalen met een kaart of met de telefoon geniet al langere tijd de voorkeur, vooral sinds de komst van het coronavirus. Ook gezien de fraude die met valse bankbiljetten kan worden gepleegd, gaat de voorkeur steeds vaker uit naar kaartbetalingen in plaats van contant geld.  

Fraude gaat niet omlaag door minder contante betalingen

Het gesprek over het verdwijnen van contante betalingen wordt al in meerdere Europese landen gevoerd. Aproser, de vereniging die zich bezighoudt met de beveiliging van bedrijven bij onder andere het geldtransport, laat weten dat Zweden een poging heeft gedaan om betalingen met contant geld te weren. Dit initiatief is nooit geslaagd. Het bedrijf is het ook niet eens met de visie dat het minderen van contante betalingen fraude tegenwerkt. Hierin nemen zij Duitsland als voorbeeld aangezien in dit land veelvuldig contant wordt betaald en het fraudeniveau zeker niet hoger is dan gemiddeld.

Bang voor uitsluiting in Spanje door verdwijnen munten en biljetten

Aproser waarschuwt ook voor een bepaalde mate van uitsluiting voor sommige doelgroepen bij wie betalen met contant geld nog erg gangbaar is. Ouderen, mensen woonachtig op het platteland, migranten en ook mensen met een lager inkomen worden door deze maatregel buitengesloten als elektronische betalingen straks de enige manier zijn om te kunnen betalen in Spanje.

Banken zijn het hier niet mee eens en zijn juist van mening dat steeds meer mensen van elke leeftijd overstappen op elektronische betalingen. Ook Loomis, een bedrijf dat 45 procent van het geldtransport beheert, laat weten dat contante betalingen voornamelijk alleen nog maar worden gedaan voor kleine bedragen. Voor wat betreft de strijd tegen fraude is het volgens het bedrijf zinvoller om zich te richten op cryptomunten, belastingparadijzen, lege vennootschappen en onregelmatige banktransacties, en in veel mindere mate op fraude met bankbiljetten en munten.

Dit vind je misschien ook leuk