De eeuwige strijd tussen Barcelona en Real Madrid

door admin
De eeuwige strijd tussen Barcelona en Real Madrid

We beschrijven deze prachtige titanenstrijd in Spanje aan de hand van enkele mooie Clasico’s. In de Champions League ontmoetten de steden elkaar twee keer, allebei in de halve finale. Dit waren legendarische wedstrijden in de geschiedenis van de clubs.

FC Barcelona en Real Madrid zijn de twee beste Spaanse clubs van de afgelopen decennia. Ook dit jaar zijn Barcelona en Real weer kanshebbers in de Champions League. In dit artikel kijken we uiteraard ook naar de huidige tijd, om te zien hoe beide clubs er voor staan en hoe ze presteren in de Champions League.

El Clasico werd sinds 1989 in totaal 87 keer gespeeld. Daarvan won Barcelona er 38, Real Madrid won er 27 en het duel eindigde 23 keer in een gelijkspel.

De eerdere ontmoetingen in de Champions League

Zoals gezegd gebeurde het maar twee keer sinds de oprichting van de Champions League in 1992 dat Real Madrid en FC Barcelona elkaar tegenkwamen in het grootste Europese toernooi.

De eerste keer dat dit gebeurde was in de halve finale van de Champions League, van het seizoen 2001/2002. Het was de tijd dat Real Madrid jaar na jaar grote vedettes naar de Spaanse hoofdstad haalde. Zidane, Beckham en de Braziliaanse Ronaldo speelden die seizoenen in het maagdelijk wit van Madrid.

Als klap op de vuurpijl haalde Real ook FC Barcelona-ster Luis Figo naar Madrid, die daardoor Persona non Grata werd in Catalonië. Hij kreeg als speler van Real daarna zelfs eens een varkenskop naar zijn hoofd gegooid toen hij een corner wilde nemen in Camp Nou.

Terug naar de wedstrijden in de Champions League van het seizoen 2001/2002, waar beide clubs elkaar dus troffen in de halve finales. In Camp Nou wist Real Madrid door doelpunten van Zinedine Zidane en Steve McManaman een 2-0 zege mee terug naar de Spaanse hoofdstad te nemen. In eigen huis maakte de Madrilenen het af door met 1-1 gelijk te spelen.

In de finale namen de Madrilenen het daarna op tegen het Duitse Bayer Leverkusen. Onder andere dankzij een magistraal doelpunt van Zinedine Zidane, die hieronder in de video te zien is, won Real de Champions League na een 2-1 zege tegen Leverkusen (zie ook video op deze pagina).

De tweede keer dat de clubs elkaar tegenkwamen in de Champions League was in het seizoen 2010/2011, opnieuw in de halve finale. Dit keer waren de rollen omgedraaid en was het FC Barcelona dat dankzij een excellerende Lionel Messi met 2-0 wist te winnen in het stadion van de grote rivaal.

Thuis wist Barcelona de tegenstander op 1-1 te houden, waardoor de Catalanen naar de finale van het miljardenbal gingen.

In de finale nam Barcelona het op tegen het Manchester United, waar Barcelona twee jaar eerder ook al tegen speelde in de finale. In 2008, wist Barcelona het United van Edwin van der Sar met 2-0 te verslaan. De kleine Lionel Messi baarde opzien met een prachtige kopgoal. In 2011 werd het eveneens een overwinning voor Barça, 3-1 was de eindstand, opnieuw met een doelpunt van Messi.

De meest bijzondere Clasico’s

Eén van de meest spraakmakende Clasico’s was in hetzelfde seizoen als de hierboven genoemde Champions League ontmoeting in 2010/2011. Tijdens een thuisduel in november, boekte FC Barcelona een zeldzaam dikke overwinning op de grote rivaal.

In Camp Nou werd het maar liefst 5-0 voor de Catalanen, die daarmee de Madrilenen een enorm pak slaag gaven. Het leidde onder meer in een rode kaart voor Sergio Ramos.

Ook de 4-0 zege in Bernabeu van vijf jaar later, doet nog altijd de wenkbrauwen fronsen. Barcelona tikte Real in eigen huis helemaal zoek en ging met de grootste zege in jaren naar huis.

Deze wedstrijden waren echter nog niet zo bizar als de 6-2 overwinning in het stadion van Real, in mei 2009. Het was nog geen enkele club gelukt om zes keer te scoren in Santiago Bernabeu. Een historische nederlaag, waar ze in Madrid nog wel eens badend in het zweet van wakker worden.

De strijd op dit moment

De strijd is tegenwoordig nog altijd levensgroot. Ondanks dat FC Barcelona enorm veel last heeft van de coronacrisis, is dit seizoen naast de titel, ook winst in de Champions League weer het grote doel.

Zowel Barça als Real zijn goed begonnen in deze editie van de Champions League. Beide clubs liggen op koers om de volgende ronde te halen en zullen dan volgens de bookmakers ook weer tot de kanshebbers behoren.

In de competitie gaat het nog niet zo lekker met het FC Barcelona, van trainer Ronald Koeman. De ploeg draait nog niet als voorheen en in tegenstelling tot in de Champions League, zijn in de competitie wel al de nodige punten verloren. Het gat naar de bovenste ploegen is daardoor al flink opgelopen.

Real draait eveneens nog niet op volle toeren, maar staat wel dicht bij de koplopers in de Spaanse competitie.

Dit vind je misschien ook leuk