Spaanse premier kondigt transparantieplan voor monarchie aan

door admin
Spaanse premier kondigt transparantieplan voor monarchie aan

“Stap voor stap wordt gekeken hoe het vernieuwingsplan gestalte krijgt om de transparantie en voorbeeldigheid van de monarchie te herstellen” zei Sánchez in een persconferentie in zijn ambstwoning La Moncloa. Of het tot een nieuwe kroonwet zal komen is vooralsnog onduidelijk. Wel liet de premier weten dat de koning naar een parlementaire monarchie wil die aangepast is aan de principes en de waardes van een modern Spanje. 

‘Moedig optreden’

Sánchez, die aangaf aan dat streven van de koning zijn volle medewerking te zullen verlenen, noemde koning Felipe VI ‘moedig’ in zijn kersttoespraak. Hoewel de koning in zijn toespraak zijn onder vuur liggende vader Juan Carlos I niet concreet benoemde, refereerde hij indirect wel aan de schadalen die dit jaar opnieuw over hem aan het licht kwamen. “[…] Ethische en morele principes zullen altijd boven familiaire overwegingen staan […]”, aldus koning Felipe VI.

Nadat coalitiepartner Unidas Podemos deze week liet weten een wetsvoorstel in te gaan dienen voor strengere controles op het handelen van het koningshuis, liet Sánchez juist weten dat zijn regering met de parlementaire monarchie instemt, deze respecteert en zal verdedigen. Over een toekomstige wetswijziging zoals zijn regeringspartner dat wenst, liet de premier zich niet verder uit. 

Oppositie spreeekt steun uit voor monarchie

Voorzitter Pablo Casado van oppositiepartij PP spreekt zich positief uit over een kroonwet, zolang deze het staatshoofd en de monarchie verdedigt tegen aanvallen van ‘regeringspartners’. Voor nu acht Casado -die alles wat de monarchie verstevigt ‘welkom’ noemt-, een wetswijziging onnodig, gezien het onberispelijke handelen van de huidige Spaanse koning. Als oppositiepartij, liet Casado weten, zal hij er alles aan doen om de monarchie te steunen. 

Oud-koning Juan Carlos I

Begin augustus dit jaar verliet de voormalige koning Juan Caros I Spanje en vestigde zich in de Verenigde Arabische Emiraten. Diezelfde dag nog werd bekengemaakt dat er een gerechtelijk onderzoek zou worden ingesteld naar zijn verdachte financiële handelen. Onlangs betaalde Juan Carlos bijna 680 duizend euro aan achterstallig belastinggeld terug om een rechtszaak te voorkomen wegens het plegen van fiscale delicten. 

Dit vind je misschien ook leuk