Duizenden Spaanse huishoudens wachten nog op uitkering van Seguridad Social

door admin
Duizenden Spaanse huishoudens wachten nog op uitkering van Seguridad Social

De afhandeling van alle uitkeringen en subsidies zoals de tijdelijke werkloosheidsregelingen ERTE, het minimum vitaal inkomen (IMV) en het zogeheten actieve integratie-inkomen RAI (voor langdurig werklozen ouder dan 45 jaar) overstijgt de capaciteit van de Seguridad Social. Dat heeft grote gevolgen voor alle Spanjaarden die voor hun basasle levensonderhoud afhankelijk zijn van deze uitkeringen. 

Slechte communicatie

Eind december stelde vakbond UGT al aan de kaak dat de overbelasting, en dus de achterstand in de uitbetalingen, inmiddels bijna tien maanden duurde en tot grote frustratie leidde onder alle mensen die nog in afwachting waren van hun inkomen. Dagelijks stromen er talloze klachten binnen over de slechte communicatie en de onmogelijkheid om een afspraak te maken bij de sociale zekerheidsinstantie. 

De vakbond eist dan ook dat de Seguridad Social een snelle verwerking van alle formaliteiten garandeert en de communicatie met de uitkeringsgerechtigden verbetert.   

Offline

Daarbij komt nog dat rond de jaarwisseling zes dagen lang de onlinedienstverlening van de publieke arbeidsdienst SEPE offline was vanwege onderhoud aan de website. Daardoor konden er geen afspraken worden gemaakt, konden geen aanvragen worden ingediend en lag de hele dienstverlening bijna een hele week plat. 

Vergrijzing bij de Seguridad Social

Het personeelsbestand van de Seguridad Social dunde in tien jaar tijd uit van 30.500 medewerkers in 2010 naar iets meer dan 23.900 in 2020, dat is een afname van meer dan 21 procent. Bovendien is het personeelsbestand met drie kwart werknemers van boven de 50 jaar en een gemiddelde leeftijd van 58 jaar, aardig vergrijsd. Minister José Luis Escrivá van Sociale Zekerheid heeft zelf meerdere malen aangegeven dat er sprake is van een tekort aan personeel bij deze sociale instantie.  

De UGT noemt een snelle en effectieve afhandeling van alle aanvragen die nog liggen te wachten urgent en vindt dat een uitbreiding van het personeelsbestand en een betere kwaliteit van de dienstverlening noodzakelijk is. 

Petitie

Duizenden huishoudens die op de armoedegrens leven wachten al sinds maart vorig jaar op de uitkering van hun minimum vitaal inkomen (IMV). De angst om op straat te eindigen is voor hen reëel en de nood is inmiddels hoog. Carlos Montelongo startte op change.org een petitie waarin het ministerie van Integratie en Sociale Zekerheid wordt opgeroepen om met grote urgentie over te gaan tot het uitkeren van het minimum vitaal inkomen (IMV). 

“U definieert de financiële hulp als ‘een uitkering die bestemd is om het risico op armoede en sociale uitsluiting te voorkomen voor mensen die geen basisinkomen hebben’. U bent op de hoogte van de ernst van onze situatie. Alstublieft, maak een einde aan de vertraging die nu al langer dan een half jaar duurt! De pandemie heeft veel gezinnen op de armoedegrens gebracht en het wordt alleen maar erger als er nu niets gebeurt. Telefonisch worden we niet verder geholpen. ‘Wij kunnen u geen datum geven’ krijgen we als antwoord. Wij kunnen ook niet tegen de huurbaas zeggen dat we niet weten wanneer we gaan betalen. We kunnen geen geld van familie of vrienden lenen als we niet weten wanneer we dit kunnen terugbetalen. Wij hebben nu een oplossing nodig”, aldus de petitie. 

Dit vind je misschien ook leuk