Spaanse burgemeesters en ambtenaren dringen voor bij vaccineren

door admin
Spaanse burgemeesters en ambtenaren dringen voor bij vaccineren

De Spaanse nieuwssite información.es meldde donderdag dat er in de provincie Alicante vijftien mensen zijn gevaccineerd terwijl ze niet in een van de eerste doelgroepen vallen. Concreet gaat het om twee burgemeesters van Marina Alta, vijf lokale politie- en burgerwachten en acht ambtenaren van het stadhuis van Almoradí. Gemeentelijke bronnen laten weten dat de acht ambtenaren die zijn gevaccineerd ook werkzaam zijn in particuliere verzorgingstehuizen en dat ze daarom zijn ingeënt.

Alicante onderzoekt twijfelachtige vaccinaties ambtenaren

Het regioministerie van Volksgezondheid van Alicante kondigt een onderzoek aan om duidelijk te krijgen wat er binnen de gezondheidsdiensten van Marina Alta en Orihuela is gebeurd. Sommige diensten zijn publiekelijk maar enkele gezondheidsdiensten worden privé beheerd en voornamelijk in deze klinieken moet duidelijk worden gemaakt waarom deze ambtenaren eerder zijn ingeënt dan bijvoorbeeld de ouderen.

Spaanse burgemeester dringt voor ten koste van bejaarden

De Spaanse krant El País meldde woensdag dat ook een persoon in Tarragona is gevaccineerd terwijl deze niet tot de doelgroep behoorde. Het gaat nota bene om de 37-jarige burgemeester van Riudoms (Tarragona) die zich liet inenten met een dosis van de batch die eigenlijk voor de inwoners van een bejaardentehuis was bedoeld. Zijn verklaring was dat de batch over datum zou gaan wanneer deze nog langer ongebruikt bleef liggen.

Ondanks registratie zijn gezondheidscentra zelf verantwoordelijk

Bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid laten weten dat de directeuren van de gezondheidscentra de verantwoordelijkheid hebben dat eerst alle mensen binnen de prioriteitsgroepen worden gevaccineerd. Bij het uitvoeren van de vaccinatie wordt er vooraf een lijst opgesteld van mensen die moeten worden ingeënt. Nadat deze personen zijn gevaccineerd worden de gegevens opgeslagen in een database. Hoe er dan toch mensen buiten de prioriteitsgroep ingeënt konden worden, is vooralsnog niet duidelijk.

Wat zijn de prioriteitsgroepen in Spanje?

De vier groepen die als prioriteitsgroepen zijn aangewezen zijn ouderen in verzorgingstehuizen inclusief het personeel, eerstelijns zorg- en maatschappelijk medewerkers, het overige zorgpersoneel en maatschappelijk werkers en thuiswonende mensen die afhankelijk zijn van zorg. Op dit moment onderzoekt het ministerie ook of 70-plussers een nieuwe voorrangsgroep moeten vormen binnen de vaccinatiecampagne.

Dit vind je misschien ook leuk