Waarom wonen in Spanje meer mensen in hoogbouw dan andere EU-landen?

door admin
Waarom wonen in Spanje meer mensen in hoogbouw dan andere EU-landen?

Volgens de laatste cijfers van Eurostat is Spanje met 64,9 procent het tweede EU-land met het hoogste percentage inwoners dat in hoogbouw woont. Alleen Letland gaat Spanje voor met 66,2 procent. Aan de andere kant neemt Spanje ook een tweede plek in van EU-landen met het laagste percentage van de bevolking dat in een vrijstaande woning woont (12,9 procent). In dit geval gaat alleen Malta Spanje voor met 4,6 procent.

Waarom wonen zoveel mensen in hoogbouw?

De Spaanse krant El Mundo probeert deze vraag te beantwoorden aan de hand van drie factoren; vanuit historisch, economisch en sociologisch oogpunt. Ook El País deed, in samenwerking met deskundigen, vorig jaar een poging tot het uitleggen van deze situatie.

Geschiedenis van Spanje na Franco

Vanuit historisch oogpunt moet er gekeken worden naar de massale trek van mensen van het platteland naar de stad sinds de Franco-periode. Mensen trokken in die crisisjaren na de Burgeroorlog vooral om economische redenen naar de stad. Het feit dat mensen dichterbij hun werk willen wonen is dan ook logisch. En omdat steden vaak in oppervlakte niet meer kunnen groeien, is het logischer om in de hoogte te bouwen om meer mensen onderdak te kunnen bieden. 

Ongelijke economische situatie in Spanje

Voor – maar zeker ook na – de economische crisis van 2008 en de daaropvolgende jaren is er sprake van een behoorlijke economische ongelijkheid met een groot verschil tussen inkomens. Grote vastgoedconcerns maken gewoonweg meer winst als er in de hoogte wordt gebouwd. Mensen met lagere tot gemiddelde inkomens kunnen zich vaak geen eengezinswoning veroorloven en zien zich genoodzakt tot het kopen of huren van een flat of appartement.

Conservatieve Spanjaarden

Een Spaanse makelaar vertelt aan El Mundo dat Spanjaarden vrij conservatief zijn als het om geld gaat. Vroeger werd een investering in een huis als zeer solide bestempeld maar het uiteenspatten van de vastgoedbubbel heeft ervoor gezorgd dat meer Spanjaarden zijn gaan huren. En in Spanje staan er veel meer appartementen te huur dan rijtjes- of vrijstaande huizen. Spanjaarden kiezen dan toch voor de veilige optie en huren een appartement om eventueel later te verhuizen naar een groter huis buiten de stad.

Hoe wonen de inwoners van de Europese Unie?

Vorig jaar woonde gemiddeld 46 procent van de inwoners van de Europese Unie in een flat. 34,7 procent woont in een vrijstaand huis; 18,6 procent in een twee-onder-een-kapwoning en 0,6 procent in een ander type huis.

In negen EU-landen blijken de meeste inwoners (meer dan de helft van de bevolking) in een flat te wonen, te weten Letland, Spanje, Estland, Griekenland, Litouwen, Duitsland, Malta, Italië en Tsjechië. Het laagst aantal mensen dat in een flat woont, vinden we volgens Eurostat in Ierland (7,8 procent) en in Nederland (20,2 procent).

Dit vind je misschien ook leuk