Amnesty International hekelt lakse houding Spanje over babyroof

door admin
Amnesty International hekelt lakse houding Spanje over babyroof

In een rapport, gewijd aan de diefstal van baby’s in Spanje sinds Franco, concludeert Amnesty International dat Spanje onvoldoende de slachtoffers bijstaat. Familieleden blijven in hun zoektocht stuiten op obstakels en zoektochten eindigen dan ook meestal zonder succes. De Spaanse nieuwssite RTVE.es schrijft dinsdag dat Amnesty vindt dat de Spaanse overheid onvoldoende toereikende middelen biedt en er een klimaat van straffeloosheid heerst als het gaat om deze schending van mensenrechten.

Spanje keurde wetsvoorstel vervolgen babydiefstal goed

Hoewel de Spaanse overheid vorig jaar een wetsvoorstel goedkeurde om diefstal van baby’s sinds het bewind van Franco te erkennen en onderzoeken, staat in het rapport geschreven dat de slachtoffers niet tot nauwelijks worden begeleid, noch psychologisch noch juridisch. Om deze reden is Amnesty International bezorgd dat het optreden van de Spaanse overheid niet zal leiden tot antwoorden voor de slachtoffers.

Duizenden ouders en kinderen in Spanje slachtoffer van ontvoering

Amnesty bekeek vele zaken in de Spaanse regio’s Andalusië, Catalonië, Madrid, Valencia en Baskenland en concludeert dat sinds de Spaanse Burgeroorlog tot de jaren ’90 er duizenden mensen het slachtoffer zijn geworden van babydiefstal. De ontvoeringen vonden eerst veelal plaats in gevangenissen en vervolgens ook in ziekenhuizen, geboortecentra, kinderopvangcentra en kerken.

Veel zaken gesloten wegens verjaring en onvoldoende informatie

Officiële cijfers van het Ministerie laten zien dat tussen 2011 en 2021 er 2.138 onderzoeken zijn opgestart waarvan er nu nog één loopt in Barcelona. Van deze zaken worden er 526 vervolgd, maar de overige zaken zijn inmiddels gesloten vanwege verjaring. Amnesty laat weten dat er meerdere aanwijzingen zijn dat veel zoektochten van familieleden nergens op uitlopen omdat de Kerk of de Staat toegang tot belangrijke informatie over de zaak weigert vrij te geven.

Amnesty International eist dat de Spaanse regering een actieve rol gaat spelen bij de coördinatie en de zoektocht naar mogelijke ontvoeringen. De ngo geeft aan samen met de Spaanse regering te willen onderhandelen met de Bisschoppelijke Conferentie om documentatie uit de kerkelijke archieven vrij te geven om de zoektocht naar deze baby’s te vergemakkelijken.

Verder lezen: Justitie opent kantoor voor gestolen kinderen

EU onderzoekt de gestolen baby’s van Spanje

Spanje richt politie-eenheid en parket op om gestolen baby-zaken te onderzoeken

Dit vind je misschien ook leuk