Pablo Iglesias verlaat komende dinsdag Spaanse regering

door admin
Pablo Iglesias verlaat komende dinsdag Spaanse regering

Iglesias neemt dit besluit volgens de krant El Mundo op basis van de kieswet van Madrid. Die schrijft voor dat een lid van de regering van de natie zich niet kandidaat kan stellen voor de regionale verkiezingen. De Podemos-voorman wil zich verkiesbaar stellen in de regio Madrid. 

De portefeuillewisseling vindt dezelfde dag of woensdag plaats. Iglesias moet dit doen voordat de deadline verstrijkt voor de presentatie van de kieslijsten in Madrid, die tussen 26 en 31 maart zal plaatsvinden.

Iglesias is tot dit besluit gekomen omdat de kieswet van Madrid in artikel 3.2 ‘de president en de leden van de regering van de natie en hun staatssecretarissen’ als ‘onverkiesbaar’ beschouwt.

 

Iglesias wilde langer vice-premier blijven

Aanvankelijk was Iglesias van plan om als vice-president aan te blijven tot praktisch het begin van de verkiezingscampagne, op 16 april (de campagne begint op 18 april). Dit was vergelijkbaar met het tijdschema dat werd aangenomen door de uitvoerende macht van de voormalige minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, toen hij zich kandidaat stelde voor het PSC bij de Catalaanse verkiezingen van 14 februari. In het geval van Illa vielen die verkiezingen onder de Algemene Kieswet, aangezien Catalonië geen eigen kieswet heeft.

 

Verandering in de regering

 

Pedro Sánchez moet nu wijzigingen aanbrengen in zijn regering om het vertrek van Iglesias mogelijk te maken. Iglesias vertelde premier Sánchez in zijn video waarin hij zijn besluit aankondigde om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen in Madrid, dat zijn plaatsvervanger voor het vice-premierschap Yolanda Díaz zou moeten zijn. De nieuwe minister van Sociale Zaken zou de huidige staatssecretaris van die portefeuille Ione Belarra moeten zijn. 

In de daaropvolgende onderhandelingen werden Nadia Calviño als de nieuwe tweede vicepresident en Yolanda Díaz als derde vicepresident gekozen. Het laatste woord over de nieuwe samenstelling van de Spaanse regering gaat echter naar de president van het land. 

Dit vind je misschien ook leuk