Gibraltar zwaait coronavirus uit en pakt normale leven weer op

door admin
Gibraltar zwaait coronavirus uit en pakt normale leven weer op

Omdat de situatie nu zo ver onder controle is, hoeft vanaf zondag niemand meer de straat op met een mondkapje. Afgelopen donderdag werd de avondklok al opgeheven waarmee vanaf nu het nachtleven weer geopend is. Alleen de mondkapjesplicht die nog van kracht blijft in winkels, het openbaar vervoer en overige binnenruimten herinnert nog aan een eens zo hardnekkige pandemie.

Omdat Gibraltar strenge coronamaatregelen hanteerde en de inwoners relatief snel konden worden gevaccineerd, ging het aantal nieuwe coronagevallen snel drastisch omlaag. Nu wordt er zelfs geen enkele nieuwe besmetting met het coronavirus meer geregistreerd. 

Operation Freedom

Door de succesvolle vaccinatiecampagne, Operation Freedom genaamd, zal Gibraltar binnen enkele dagen een van de eerste plaatsen ter wereld zijn waar alle inwoners van zestien en jaar ouder gevaccineerd zijn. Minister Samantha Sacramento van Volksgezondheid liet weten een belangrijke missie te hebben volbracht en dat het leven vanaf nu weer normaal is. In de media dankte zij de Britse regering voor de ononderbroken aanlevering van vaccins, waardoor de campagne geen enkele vertraging heeft opgelopen. 

Meer dan 4 duizend covid-registraties

Meer dan 90 procent van de 33 duizend inwoners van Gibraltar heeft inmiddels hun tweede dosis vaccin gekregen. 3 procent heeft de vaccinatie geweigerd en het overige percentage is in afwachting van de tweede prik. Die zal in de komende dagen gezet worden waarmee de vaccinatiecampagne is afgerond. Op Gibraltar raakten 4.200 inwoners besmet met het coronavirus, 94 van hen kwamen aan de gevolgen daarvan te overlijden.  

10 duizend Spanjaarden op Gibraltar gevaccineerd

Gibraltar heeft niet alleen de eigen inwoners gevaccineerd, ook 10 duizend Spaanse grenswerkers hebben het covid-vaccin gekregen. De meeste van hen zijn werkzaam in de gezondheids- of de sociale zorgsector. Vanaf nu zullen ook anderen die in contact komen met de inwoners van Gibraltar, onder wie schoonmakers, worden gevaccineerd. 

Dit vind je misschien ook leuk